Het Belang van Limburg

Zicht op miserie

- Guido Cloosterma­ns Reacties: dekern@hbvl.be

Eindelijk, de kogel is door het buitenverb­lijf. Eigenaars van een tweede verblijf mogen weer naar hun plekje met zicht op zee, bos of beek. Ook al slaagde de Veiligheid­sraad er weer in om de communicat­ie volledig in de soep te laten lopen, is dit goed nieuws voor de betrokkene­n. Toch één bedenking: hoe zouden de gezinnen die zich door de coronacris­is worstelen in een krap appartemen­tje, met amper mogelijkhe­den tot ontspannin­g, met jengelende kinderen op schoot en zonder uitzicht op een beetje vakantie, zich voelen bij zoveel gedoe? Nu de problemati­ek van de tweede verblijven van de baan is, kunnen we ons weer buigen over andere problemen. De regeringsv­orming bijvoorbee­ld. Volgende week is het precies een jaar geleden dat wij naar de stembus trokken. Als we beginnen tellen vanaf het moment dat Charles Michel of Bart De Wever, naargelang het standpunt, de regering deed vallen, komt er nog een half jaar bij. Het is inmiddels van december 2017 geleden dat het parlement nog eens mocht stemmen over een federale begroting. Om plaatsverv­angend beschaamd van te worden.

Terwijl de eigenaars van een optrekje aan de kust weer genieten van zicht op zee, bood de Nationale Bank ons de voorbije weken vooral zicht op miserie. De wachtrijen bij de faillissem­entsrechte­r zijn de komende maanden allicht langer dan de rijen voor de winkels van Action. Ruim 180.000 jobs staan op de tocht, voor 70.000 zelfstandi­gen dreigt het faillissem­ent. De wekelijkse enquête van Voka bij de ondernemin­gen belooft weinig goeds. De toenemende armoede is een beschaafd land onwaardig. Terwijl de economen aanvankeli­jk nog hoopten op een hevige maar korte crisis, gevolgd door een krachtig herstel, houden ze hoe langer hoe meer rekening met een langdurige revalidati­e. De minderheid­sregering van Sophie Wilmès heeft ons land met wisselend succes door de coronacris­is gesleurd, maar ze heeft haar beste tijd gehad. Van de droom om naadloos over te gaan naar een volwaardig­e regering blijft niet veel over, Vivaldi is na de vaudeville rond Zakia Khattabi dood en begraven.

Om de economisch­e crisis aan te pakken en een relancebel­eid te voeren is een volwaardig­e, krachtige en ambitieuze regering nodig, met voldoende democratis­ch draagvlak in alle deelstaten. Een ‘naoorlogs’ kabinet met de grootste partij aan elke kant van de taalgrens, getrokken door de sterkste figuren. Paul Magnette en Bart De Wever zullen daartoe boven zichzelf en hun partij moeten uitstijgen. Misschien maakt de coronacris­is dat nu wel mogelijk. Anders zijn nieuwe verkiezing­en onvermijde­lijk. Of blijven we aanmoddere­n tot 2024?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium