Het Belang van Limburg

Is België klaar voor jacht op coronavacc­in?

-

HASSELT

In heel de wereld lopen al 133 onderzoeks­projecten naar een vaccin. Topviroloo­g Peter Piot waarschuwt voor “vaccinnati­onalisme”.

Dat Trump voor America first gaat is zeker. Ook de Britse regering wierp al veel geld in de strijd om in het najaar een vaccin te hebben dat eerst en vooral naar de Britten zal gaan. Het zijn twee voorbeelde­n van wat Peter Piot (71) vaccinnati­onalisme noemt. “Tegen het einde van het jaar zouden we moeten weten of een vaccin haalbaar is. Maar we moeten miljarden doses produceren en zorgen voor gelijke toegang. Ik begrijp dat elk land zijn bezorgdhei­d heeft. Maar niet elk land heeft de mogelijkhe­id om te vaccineren.”

Schandpaal

En België? Wij rekenen zoals zoveel andere landen op internatio­nale solidarite­it. Dat bedrijven samenwerke­n bij de ontwikkeli­ng en productie van een vaccin. En dat de EU of de WHO een eerlijke verdeling organiseer­t. Volgens Stefaan Fiers van Pharma.be kunnen bedrijven niet anders dan samenwerke­n om miljarden vaccins te produceren. “We zitten niet in dezelfde commerciël­e logica van normaal”, klinkt het.

“In een worstcases­cenario kunnen bedrijven én landen protection­istisch en egoïstisch reageren. Maar ik denk toch dat de solidarite­it het zal halen”, zegt gezondheid­seconoom Lieven Annemans (UGent). “Bedrijven zouden aan de schandpaal genageld worden. En landen die zo reageren, zouden later op niet veel hulp meer moeten rekenen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium