Het Belang van Limburg

Strijd tegen roetfilter­fraude staat stil

- FIJN STOF BRUSSEL Guido Cloosterma­ns

Er komt voorlopig niets in huis van de strijd tegen roetfilter­fraude. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) gaat geen verdere meetappara­ten aanschaffe­n die defecte of verwijderd­e roetfilter­s moeten opsporen.

Sinds 2011 is een roetfilter verplicht in nieuwe auto’s. De roetfilter is een belangrijk instrument in de strijd tegen de uitstoot van dieselroet dat schadelijk is voor de gezondheid en jaarlijks duizenden vroegtijdi­ge overlijden­s veroorzaak­t. Een goed werkende roetfilter elimineert tot 99 procent van fijn stof. Moderne dieselmoto­ren stoten daardoor minder fijn stof uit dat een benzinemot­or. De voorbije jaren is echter gebleken dat automobili­sten steeds vaker een defecte roetfilter laten verwijdere­n maar niet vervangen.

Een nieuw exemplaar kost al vlug 2.500 euro. Bovendien verbruikt een auto zonder roetfilter iets minder en rijdt hij iets vinniger. Heel wat automobili­sten rijden bovendien met een defecte roetfilter zonder dat ze het weten.

Geen nieuwe meetappara­tuur

Automobili­stenvereni­ging VAB raamde enkele jaren geleden al dat er in ons land zo’n 165.000 dieselauto’s rondrijden zonder of met een defecte roetfilter. Toenmalig minister Ben Weyts reageerde daarop met de aanschaf van drie toestellen die roetfilter­fraude wel kunnen opsporen. Auto’s zonder roetfilter stoten tot 1.000 keer meer fijnstof uit dan auto’s met roetfilter.

De autokeurin­g zegt er helemaal klaar voor te zijn, maar de meetappara­ten zullen niet worden uitgerold. Minister Peeters zegt te willen wachten op nieuwe Europese regels. “We gaan er toch in eerste instantie van uit dat mensen niet moedwillig een roetfilter verwijdere­n of stukmaken. Dat is zeker niet goed te praten, die zijn bezig met ieders gezondheid... Moeten we op basis daarvan een heel nieuw systeem uitrollen? Ik heb daar mijn twijfels bij...”, aldus de minister in het Vlaams parlement.

Zwaardere infecties

Experten hebben geen begrip voor de beslissing. De partij Groen reageerde gisteren ontstemd. “Zeker op een moment dat wetenschap­pelijke studies uitwijzen dat vervuiling met fijn stof de gevolgen van corona-infecties verzwaart”, aldus Vlaams parlements­lid Johan Danen.

We gaan er van uit dat mensen niet moedwillig een roetfilter verwijdere­n of stukmaken. Moeten we op basis daarvan een heel nieuw systeem uitrollen? Lydia Peeters Minister van mobiliteit

 ?? FOTO BELGA ?? Auto’s zonder roetfilter stoten tot 1.000 keer meer fijn stof uit dan auto’s met roetfilter.
FOTO BELGA Auto’s zonder roetfilter stoten tot 1.000 keer meer fijn stof uit dan auto’s met roetfilter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium