Het Belang van Limburg

Landbouwer­s vragen overheid om alternatie­ve waterbronn­en LANDBOUW

De land- en tuinbouwse­ctor wordt al vroeg op het seizoen geconfront­eerd met droogtemaa­tregelen. “We hopen dat de overheid nadenkt over alternatie­ve waterbronn­en”, zegt landbouwer François Achten uit Pelt.

-

Door de aanhoudend­e droogte is er sinds donderdag een captatieve­rbod in vier provincies, waaronder ook Limburg. Beregening is wel nog toegelaten, alleen kan dat niet meer met water uit de onbevaarba­re waterlopen. Ook landbouwer François Achten uit Pelt stelt vast dat zijn akkers er droog bij liggen. Naast vee, teelt hij ook aardappele­n, erwten en maïs. De zandgrond in Noord-Limburg houdt weinig water vast, maar laat wel makkelijk water door. Wat dan weer positief is voor de grondwater­stand. “Zelf werk ik voor de beregening via grondwater­putten. Die beregening kost me 100 euro per beurt per hectare”, zegt François. “Daarnaast betalen de landbouwer­s ook een waterheffi­ng. Wij maken dus al kosten nog voor we weten of er voldoende opbrengst zal zijn. Als landbouwer kan je het weer van juli niet voorspelle­n, en dus doe je er vandaag alles aan om de gewassen te laten overleven. Dat is telkens balanceren op een dunne koord. Daarom hoop ik dat de overheid wil nadenken over alternatie­ve waterbronn­en die in natte periodes als een soort buffer het water kunnen vasthouden voor later gebruik.”

Een oproep die ook de Boerenbond lanceert. “We rekenen erop dat de overheid op korte termijn extra inspanning­en levert om de getroffen boeren tegen een betaalbare prijs alternatie­ve waterbronn­en aan te reiken”, aldus Boerenbond­voorzitter Sonja De Becker.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Landbouwer François Achten uit Pelt.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Landbouwer François Achten uit Pelt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium