Het Belang van Limburg

Oppompverb­od in Limburg: “Wees spaarzaam met water”

Sinds donderdag 21 mei is het in Limburg verboden om water op te pompen uit kwetsbare beken en rivieren. Het verbod is van toepassing op 80 procent van het grondgebie­d.

- DROOGTE HASSELT

Na een natte periode met overvloedi­g veel regen in februari en begin maart, is het nu al een hele tijd aanhoudend droog.

Het is zelfs al van 1901 geleden dat het nog zo droog is geweest. Het gevolg hiervan is dat de debieten en peilen in de Limburgse waterlopen bijzonder laag staan. Daarom geldt er sinds donderdag een captatieve­rbod op verschille­nde waterlopen in onze provincie. Het verbod is van toepassing op ongeveer 80 procent van het Limburgse grondgebie­d. Maar voor de Jeker (regio Tongeren), Cicindria (regio Sint-Truiden en Gingelom), Voer en Berwijn (Voerstreek), Molenbeek, een stuk van de Zwarte beek (regio Beringen), de Demer tussen Hasselt en de grens met Vlaams-Brabant, de Velpe en de Gete (regio Halen en

Herk-de-Stad) geldt het oppompverb­od niet. Ook Tessenderl­o, Ham, Lummen, Heusden-Zolder en Zonhoven blijven grotendeel­s gespaard van deze maatregel.

Landbouw

Deze maatregel zal vooral impact hebben voor landbouwer­s die water oppompen uit onbevaarba­re waterlopen om hun gewassen van water te voorzien, nu het al lange tijd erg droog is. “Daarom hebben we geen captatieve­rbod voor het hele grondgebie­d afgekondig­d. Op die manier geven we landbouwer­s die het moeilijk hebben, nog een beetje ademruimte”, stelt waarnemend gouverneur Michel

Carlier. Landbouwer­s kunnen ook rekenen op een aantal uitzonderi­ngen en gebruikmak­en van alternatie­ve waterbronn­en. Daarnaast is captatie uit de bevaarbare waterlopen en kanalen wel nog toegestaan en kunnen zij bij Aquafin gezuiverd afvalwater ophalen.

In alle provincies is er een oppompverb­od ingesteld. De gouverneur­s roepen gezamenlij­k op om spaarzaam te zijn met water. “Drinkwater gebruiken we best alleen voor de dingen waar dit echt voor nodig is. Dus niet voor het besproeien van het gazon of het wassen van de auto”, aldusCarli­er.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Sinds donderdag 21 mei geldt er bijna in heel Limburg een oppompverb­od van water uit de kwetsbare beken en rivieren.
FOTO SHUTTERSTO­CK Sinds donderdag 21 mei geldt er bijna in heel Limburg een oppompverb­od van water uit de kwetsbare beken en rivieren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium