Het Belang van Limburg

Vos bijt zes kangoeroes dood: “Ik doe geen oog meer dicht”

Breeënaar Jos Gofflo is er het hart van in. Het was wellicht een vos die in twee opeenvolge­nde nachten zes van zijn kangoeroes doodde. “Ik doe ’s nachts geen oog meer dicht.”

- VOS OP JACHT BREE Phillip Pergens

Het startte bijna vijftien jaar geleden met zijn eerste exemplaar, maar sindsdien groeide zijn hobby uit tot een ware passie. Jos Gofflo uit Bree hield zestien kangoeroes, allemaal kleine Australisc­he bennetwall­aby’s, op zijn domein. Hield, want zijn dieren werden de prooi van wellicht een vos. “Twee nachten op rij is die moordenaar langsgekom­en”, zegt de aangeslage­n dierenlief­hebber. “Van maandag op dinsdag nam hij drie jongen te grazen en een nacht later kon hij nog eens twee jongen en hun moeder grijpen. Twee andere kangoeroes raakten gewond. De dode dieren lagen verspreid over de grote weide. Het was een bloedbad. Echt verschrikk­elijk om zien. De overlevend­en durven sindsdien niet meer naar de achterzijd­e gaan. Uit schrik dat die vos terugkomt. Ze zijn zichtbaar gestressee­rd.”

Ook Jos kan er niet meer van slapen. “Ik doe ’s nachts geen oog meer dicht. Ik heb een radio aan de achterzijd­e gezet. Die zet ik luid op richting de weides en het achtergele­gen bos, in de hoop die vos op een afstand te houden. Zelf blijf ik beneden. Wanneer ik iets hoor ritselen, schijn ik met mijn zaklamp de duisternis in. Ik wil mijn overgeblev­en diertjes van een nieuwe horror besparen.”

Twee stroomdrad­en

Nochtans had de Breeënaar heel wat voorzorgsm­aatregelen genomen. “Ik heb stevig hekwerk met draad tot anderhalve meter hoog gespannen en de grond in percelen onderverde­eld. Twee stroomdrad­en moeten tegen indringers beschermen. Eentje op ongeveer 50 centimeter hoog en de andere boven tegen de rand van de omheining. Toch kon die vos daar tegenop klauteren. Hij moet de elektricit­eit gevoeld hebben, dat kan niet anders. Maar het hield hem niet tegen.”

Samen met zijn zoon Glenn (16) is Jos naar sporen gaan zoeken. “Het is duidelijk de afdruk van een vos. Twee weken geleden werden de kippen van de overburen nog gedood. Ze dachten aan een steenmarte­r, maar ik heb nu het gevoel dat dat die vos al geweest is. Maar we weten niet wat we nog meer kunnen doen. We zijn hier kapot van. De dieren zijn eigenlijk van onze zoon. Ik heb hem dat zo beloofd. Hij is er al jaren zot van.

Je kan je wel voorstelle­n hoe dit is aangekomen. Ook mijn vrouw Wendy is er het hart van in.” Financieel is het een strop van zo’n 6.000 euro, maar een compensati­e lijkt er niet in te zitten. Ze zijn teleurgest­eld. “Als het een wolf en schapen waren geweest, hoefde ik niks te vrezen. Momenteel gaat er zo veel aandacht en geld naar die wolf dat we de vossen vergeten. We hebben al gemaild naar minister Zuhal Demir, maar veel verwacht ik er niet van.”

 ?? FOTO PPN ?? Jos Gofflo bij zijn kangoeroes. “Er gaat zo veel aandacht naar die wolf dat we de vossen vergeten.”
FOTO PPN Jos Gofflo bij zijn kangoeroes. “Er gaat zo veel aandacht naar die wolf dat we de vossen vergeten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium