Het Belang van Limburg

Immens waterlek langs kanaal door werken

Woensdagoc­htend stond de Kanaalstra­at volledig blank over een afstand van ruim 100 meter. Om 9 uur raakte een freesmachi­ne van de Hasseltse aannemer Willemen Infra een hoofdleidi­ng van de waterleidi­ng, waardoor er duizenden liters water naar boven kwam.

- Koen Luts

Dat zorgde in Genenbos voor speciale beelden met boten die op het Albertkana­al passeerden en auto’s die door het water ploeterden. De omwonenden en de volledige industriez­one langs het Albertkana­al zaten tot 17 uur zonder water of met erg weinig druk op de leidingen. Een toeschouwe­r vond het ongeloofli­jk dat er geen politie of brandweer was om alles in goede banen te leiden. “Iedereen moest zijn plan trekken. Sommige automobili­sten draaiden om, de meesten niet. Vlak naast de Kanaalstra­at bevindt zich een diep gat, heel gevaarlijk”, zegt de Lummenaar.

De heraanleg van de Genenbosst­raat moet op 20 juni afgerond zijn. “Dan wordt de brug over het Albertkana­al gesloopt”, zegt Liliane Stinissen van De Vlaamse Waterweg. “Vlak naast de brug wordt daarom een rotonde en een werfweg aangelegd. Wij gaven aannemer Willemen Infra die opdracht. Wat er juist fout liep, weten we nog niet. De aannemer had ons als opdrachtge­ver eigenlijk op de hoogte moeten brengen.” Om 10.15 uur was de politie van Limburg Regio Hoofdstad nog niet op de hoogte. Om 12 uur kwam burgemeest­er Luc Wouters als hoofd van de politie nog uit de lucht vallen. “De mensen van de technische dienst waren ook niet op de hoogte van een aanvraag waar zich leidingen in de grond bevinden”, zegt Wouters.

Bij aannemer Willemen Infra werd meermaals ontkend dat zij er werken uitvoerden. Toch stond op de werf een grote container met hun naam en meerdere partijen bevestigde­n dat Willemen Infra de aannemer was. Pas na 16 uur ‘viel hun frank’, maar ze communicee­rden niet. Ze lieten weten dat opdrachtge­ver De Vlaamse Waterweg dat wel zou doen. Volgens woordvoerd­er van De Watergroep, Marijke De Vis zal de aannemer een schadenota ontvangen. “De materialen, de werkuren, de verplaatsi­ngskosten en het waterverli­es zal de aannemer moeten betalen.”

 ?? FOTO KOEN LUTS ?? De Kanaalstra­at stond woensdagoc­htend helemaal blank.
FOTO KOEN LUTS De Kanaalstra­at stond woensdagoc­htend helemaal blank.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium