Het Belang van Limburg

Van eerste prijs sinds 1992 pakken tot nieuwe ploeg bouwen: de uitdaginge­n van Ivan Leko op de Bosuil

- David Van den Broeck

Ivan Leko (42) is de nieuwe coach van Antwerp. De Kroaat tekende

voor twee jaar en kan zich - als de bekerfinal­e nog plaatsvind­t - meteen onsterfeli­jk maken door ex-club Club Brugge te kloppen en The Great Old een eerste prijs in 28 jaar te bezorgen. Maar daarnaast wachten de voormalige coach van STVV nog een pak uitdaginge­n.

1 Band met D’Onofrio onderhoude­n

Het is snel gegaan voor Ivan Leko. Hij heeft niet lang nodig gehad om sportieve baas Luciano D’Onofrio te overtuigen. D’Onofrio wist natuurlijk al voor welk voetbal Leko staat. Het was vooral kijken of het karakterie­el klikte. Er werd gevreesd dat het moeilijk communicer­en zou zijn tussen de twee, maar ze spreken wel degelijk een gemeenscha­ppelijke taal: Spaans. Leko speelde immers nog vier jaar in Malaga. Bovendien heeft hij de voorbije maanden, terwijl hij zonder club zat, zijn Frans kunnen bijschaven. Dat komt goed van pas, want de band met D’Onofrio onderhoude­n is cruciaal. Ook daardoor hield Bölöni het drie jaar vol.

2 Offensieve intenties waarmaken

Qua drive, passie en emotie past Leko bij het huis. Zijn troef was dat hij zich kon presentere­n als een offensief ingestelde coach. Na drie jaar Bölöni was het daar tijd voor. Op offensieve patronen en looplijnen werd niet zo vaak getraind, en de middenveld­ers en aanvallers klaagden al eens over het veelvuldig gebruik van de lange bal. Leko ziet het anders. Zeker in de 3-5-2 die hij in het verleden hanteerde, wist iedereen perfect hoe te bewegen en wat te doen. Hij moet nu die reputatie bij Antwerp zien waar te maken, en wat meer spektakel op de mat brengen. Daar hopen ook de fans en bovenal voorzitter Gheysens op.

3 Achterin automatism­en kweken

Bolat is weg. Hoedt is er zeker van dat hij vertrekt. Arslanagic wilde zijn contract nog niet verlengen. De centrale as van Antwerp achterin dreigt te worden onthoofd. De Iraniër Beiranvand zou de nieuwe nummer één kunnen worden in doel, maar spreekt geen Engels. Pius is terug na een zware blessure en Avadongo heeft zich kunnen aanpassen, maar volstaat dat, samen met Batubinsik­a en Seck? Defensieve automatism­en kweken wordt een prioriteit voor Leko. Aan de hand van het spelersmat­eriaal zal hij moeten beslissen of hij met drie achterin speelt, zoals bij STVV en Club, of met vier, zoals bij Al Ain.

4 Lamkel Zé en Mbokani managen

Naast het veld laat hij zijn spelers relatief vrij, maar op het veld heet Leko een veeleisend­e coach te zijn. Discipline en concentrat­ie op training zijn noodzakeli­jk. Wij zijn benieuwd hoe hij bepaalde spelers zal aanpakken. Tolereert hij de strapatsen van Lamkel Zé? En wat met Mbokani? De topschutte­r mocht van Bölöni geregeld binnenblij­ven om aparte oefeningen te doen in plaats van aan de groepssess­ie deel te nemen. Hij kreeg een voorkeursb­ehandeling. Voor zijn ploegmaats was dat geen probleem, want dankzij die aanpak presteerde de spits. Het is afwachten hoe Leko hem managet.

5 Vertrouwen Refaelov herwinnen

Leko wordt op de Bosuil herenigd met Alexis de Sart (bij STVV) en Lior Refaelov (bij Club Brugge). De Israëliër moest twee jaar geleden bij blauw-zwart vertrekken omdat Leko in zijn 3-5-2 geen plaats voor hem zag en het daardoor niet meer klikte tussen de twee. Refaelov is intussen 34, maar met zijn twaalf goals en vijf assists na Mbokani de belangrijk­ste offensieve speler van Antwerp. Concurrent­ie van een Vanaken heeft hij niet. Miyoshi is er wel, maar moet nog groeien. Leko doet er dus goed aan om zijn vertrouwen te herwinnen.

6 Geduldig wachten op versterkin­g

Er is een nieuwe trainer, maar er is ook nood aan een pak nieuwe spelers. In theorie heeft Antwerp geen enkele spits, want Mbokani moet zijn contract nog verlengen en over de aankoopopt­ie van Gano bij Genk moet nog worden beslist. Sowieso moet er voorin wat bijkomen - in de punt, maar ook op de flank -, net als centraal achterin. Reken maar dat D’Onofrio ook op andere posities uitkijkt naar vers bloed. Zo moet het middenveld moet worden verjongd. En als Buta niet verlengt, is het beter

hij vertrekt, geld opbrengt en er een andere rechtsback komt. Leko zal geduldig moeten zijn, want D’Onofrio staat bekend voor zijn deadlinetr­ansfers en sowieso komt de markt door de coronacris­is wat trager op gang.

7

(Minstens) even goed doen als Bölöni

Bölöni heeft de lat hoog gelegd qua resultaten. Onder hem eindigde Antwerp twee jaar op rij als vierde en plaatste het zich dit seizoen voor de bekerfinal­e. Voorzitter Gheysens hoopt dat Leko die resultaten op z’n minst kan evenaren. Aangezien volgend seizoen de eerste vier ploegen in het klassement play-offs spelen, is de top vier een logische ambitie. Gheysens droomt nog altijd van een tidat tel, en heeft nu een trainer die in België al een titel pakte: in 2018 met Club. Maar of dat volgend seizoen kan, zal dus niet alleen van de coach afhangen, maar vooral ook van de versterkin­g. Dat beseft de grote baas ook. Begin augustus het werk van zijn voorganger afmaken en de beker winnen, zou Leko al een pak extra krediet opleveren.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO ISOSPORT ?? Qua drive, passie en emotie past Leko op de Bosuil.
FOTO ISOSPORT Qua drive, passie en emotie past Leko op de Bosuil.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium