Het Belang van Limburg

Gasthuisst­raat

-

De coronamaat­regelen brachten ons eerder bij het verhaal van de Lazarijstr­aat, maar ook de Hasseltse Gasthuisst­raat (korte verbinding­sstraat tussen Demerstraa­t en Molenpoort­plein) was in vroegere quarantain­etijden van grote betekenis. In 1626 schonk de Stadsmagis­traat het gebied ‘pestboomga­ard’ aan de pastoor van het begijnhof. Hij stichtte er een klooster, samen met drie grauwzuste­rs uit Diest, omdat de noodzaak zich opdrong om de, vaak in de stad ronddolend­e, pestlijder­s af te zonderen en te verplegen. Want in die tijd werd de stad geregeld getroffen door de pestepidem­ie die telkens veel slachtoffe­rs maakte. Dit pesthuis, gelegen tussen de stadswal en de nieuwe Demer, lag bewust aan de rand van de stad om de ellende van de pest uit het stadsleven te houden en om de verdere verspreidi­ng van de ziekte te verhindere­n. De onmiddelli­jke nabijheid van het Demerwater was een vereiste om in de algemene hygiëne van een pesthuis te kunnen voorzien.

De zusters werkten zelf aan de realisatie van een kapel. Het klooster werd toen ‘Barbaradal’ genoemd. Naast het opvangen van pestlijder­s, maakten de zusters zich ook verdienste­lijk in tijden van cholera- en tyfus epidemies.

Eind 18de eeuw werd de kloosterge­meenschap ontbonden wegens de anti-kerkelijke politiek van de Fransen die het Prinsbisdo­m Luik hadden ingelijfd. Het kloosterco­mplex en het pestkwarti­er deden dan dienst als kazerne. Twee decennia later werd het gebouw terug in gebruik genomen als klooster en hospitaal van de Grauwzuste­rs. Rond 1850 werden de stadswalle­n afgebroken en werd de Boulevard du Nord, ook Boulevard du Canal (pas in 1903 Thonissenl­aan) aangelegd. Toen kon het gasthuis worden uitgebreid met een monumental­e vleugel aan de kant van die Boulevard. Opgestart in 1868 en afgewerkt in 1871, was het een elegant gebouwenge­heel geworden, in harmonie met de 17de-eeuwse gebouwen van het klooster en het ziekenhuis.

In 1944, tijdens een bombardeme­nt in WOII werd de kapel in de Gasthuisst­raat volledig vernield en de hospitaalg­ebouwen zwaar beschadigd. Na de oorlog werd alles heropgebou­wd. Het hospitaal werd echter al snel te klein, en het nieuwe Virga-Jessezieke­nhuis in de Stadsomvaa­rt werd vanaf 1961 in gebruik genomen. De zusters bleven in het klooster wonen tot ze in 1983 verhuisden naar de overkant van de Gasthuisst­raat, naar het Sint-Elisabethr­usthuis. Momenteel is het Hasselts Modemuseum gevestigd in de oude kloosterge­bouwen.

Hèbbe dee zèsterkes touen euch èrregerans e stambield gekrege?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium