Het Belang van Limburg

Geen blokbar in universite­itsgemeent­e

Er komt geen blokbar in Diepenbeek, nochtans de plek waar zowel unief als hogeschole­n heel wat studenten onderwijze­n. Hasselt werkt aan oplossinge­n op externe locaties en gaat met ‘Blokbar@home’ de studenten ondersteun­en.

- Dirk Jacobs

In Diepenbeek bond PUURraadsl­id Mariska Claesen de kat de bel aan toen ze op de besloten raadszitti­ng van maandagavo­nd naar een blokbar vroeg. “Er zijn veel studenten die vragende partij zijn”, opperde Claesen. “Heel wat jongeren slagen er niet in om thuis of op kot te studeren, terwijl hen dat in groep wel lukt. Mits de nodige voorzienin­gen moet dat in onze gemeenteli­jke infrastruc­turen toch mogelijk zijn.”

“Tot en met eind juni moeten we de gemeenteli­jke zalen gesloten houden”, zegt burgemeest­er Rik Kriekels (N-VA). “We begrijpen de vraag maar we kunnen er helaas niet op ingaan. De onderwijsi­nstellinge­n zetten hun deuren trouwens ook niet open.”

Kiertje

Helemaal open niet maar wel op een kier, zo blijkt. “Heel wat hogeschool­studenten kunnen thuis niet in een rustige omgeving studeren”, zegt Marc Vandewalle, algemeen directeur van UCLL. “Daarom voorzien we een beperkt aantal stille studieplek­ken die studenten vooraf kunnen reserveren bij de studiedien­st. Die zijn vooral voor wie ze echt nodig heeft, bijvoorbee­ld studenten die geen studieplek hebben door hun thuissitua­tie. We hebben vandaag dertig stille studieplek­ken voorzien op onze campus in Hasselt. Maar als er meer vraag is, breiden we uit. Ook in Diepenbeek.” In de gebouwen van de UHasselt kan collectief studeren momenteel ook niet. “Maar er zijn faciliteit­en voor mensen die het echt nodig hebben”, zegt Koen Santermans van UHasselt. “Zij moeten daarvoor toestemmin­g vragen via hun faculteit. Achttien mensen zijn tot nu ingeschrev­en.” Hetzelfde geluid ook bij PXL waar een kleine twintig studenten van de oplossing gebruikmaa­kt. “Geen simpel verhaal”, zegt woordvoerd­er Gerrit Schuermans. “We weten immers dat nogal wat studenten zich comfortabe­ler voelen wanneer ze in groep kunnen studeren. Maar dat op grote schaal organisere­n, kan in deze omstandigh­eden helaas niet.”

Blokbar@Home

In Hasselt vond de stad twee oplossinge­n. “We zijn in gesprek met een aantal externe locaties waar we studenten een studieplek willen aanbieden als ze thuis geen eigen kamer hebben of geen rust kunnen vinden”, zegt schepen Habib El Ouakili (RoodGroen+). “Daarnaast willen we de jongeren ondersteun­en die thuis studeren, maar in normale omstandigh­eden wel in de blokbars te vinden zijn. Met Blokbar@Home willen we online gezamenlij­ke ontspannin­gsmomenten opzetten waarin we ontspannin­g, misschien zelfs een concertje, samen sporten en dergelijke aanbieden. Ook komt er een chatbox die op vaste momenten zal opengaan.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Dit jaar zijn er geen blokbars in Diepenbeek.
FOTO TOM PALMAERS Dit jaar zijn er geen blokbars in Diepenbeek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium