Het Belang van Limburg

Haspengouw Markt herstart op twee verschille­nde locaties

- Jozef Croughs

Na tien weken is er aanstaande zaterdag opnieuw een Haspengouw Markt in SintTruide­n. Door de coronacris­is gelden er strenge beperkinge­n. Om een grote toestroom te vermijden, zal de markt opgedeeld worden in twee markten, met telkens vijftig kramen op de Veemarkt en vijftig op de Grote Markt.

“Nadat de Nationale Veiligheid­sraad vorige week bekendmaak­te dat er slechts vijftig marktkrame­n worden toegelaten, hebben we samen met onze marktleide­r en de Beroepsver­eniging van Marktkrame­rs onderzocht wat dat betekent voor onze Haspengouw Markt”, zegt schepen van Markten Jos Pierard. “Om de veiligheid te kunnen garanderen, organisere­n we een markt op twee locaties in SintTruide­n en maken we gebruik van de grote ruimte die we in onze stad ter beschikkin­g hebben.”

Stewards

Per anderhalve meter aan een kraam is er maximaal één bezoeker toegelaten. De markt wordt gemonitord door stewards, politie en gemeenscha­pswachten die op de maatregele­n zullen toezien.

Op iedere markt is één duidelijke in- en uitgang. Er is ook alcoholgel aanwezig voor de handhygiën­e aan de ingang van de markt. Ook elke marktkrame­r zelf moet producten voorzien om de handen te ontsmetten. Parkeren blijft nog steeds mogelijk op de Veemarkt.

Geen mondmasker

“De marktkrame­rs en hun personeel zijn verplicht om een mondmasker te dragen. De bezoekers zijn dit niet, maar we roepen wel op om dit te doen”, zegt burgemeest­er Veerle Heeren. “Voeding en drank op de markt consumeren, mag niet. Elke bezoeker moet zijn eigen boodschapp­entas meebrengen en altijd de social distancing respectere­n.”

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? Per anderhalve meter aan een kraam is maximaal één bezoeker toegestaan.
FOTO JOZEF CROUGHS Per anderhalve meter aan een kraam is maximaal één bezoeker toegestaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium