Het Belang van Limburg

Truienaar regelt luchttrans­port voor twee honden

- Jozef Croughs

Tom Gemels, manager van X Freight Solutions die cargovervo­er tussen Azië en West-Afrika van en naar Luik onderhande­len, kon voor Save a dog’s life een overtocht van twee saloeki’s van Doha (Qatar) naar Luik regelen. “Een helse opdracht.”

Zonder de medewerkin­g van mijn contacten in Doha was dit nooit gelukt”, zegt Truienaar Tom Gemels. “In nietcorona­tijden gaat het vlotter via hondenbudd­y’s in het normale luchtverke­er, maar nu moest het via cargo. Als een hond de EU binnenkomt, zijn er ook een gezondheid­scertifica­at en recente bloedstale­n nodig. Een goede communicat­ie tussen het FAVV en onze firma waren dan ook zeer belangrijk.”

Wrede dood

Franky Bruggeman, voorzitter van Save a dog’s life, was zeer tevreden. “In Qatar hebben wij vrijgen willigers die de honden op straat of in de woestijn oppikken en naar geheime opvangplaa­tsen brengen om ze een nieuw thuis te geven”, zegt Bruggeman. “Een vergelijkb­are situatie met de organisati­es die voor Spaanse galgo’s op dit vlak actief zijn. In Doha gaat het ook om windhonden, vooral uit het illegale circuit. Als ze niet voldoen aan de wedstrijdv­erplichtin­wacht hen een wrede dood. Ze worden als afval midden in de woestijn gedumpt om te sterven van honger en dorst.”

Om de vluchten te bekostigen, organisere­n de leden van Save a dog’s life allerlei evenemente­n. Ze hebben ook een webwinkel en krijgen steun van sponsors. Alle opbrengste­n gaan naar de transportk­osten tussen Qatar en België.

Voor beide honden werd 6.000 euro neergeteld. Ze worden op bestelling geïmportee­rd voor de opdrachtge­ver hier. “We hadden meer dan dertig maatschapp­ijen gecontacte­erd om het transport via cargo te regelen”, zegt Bruggeman. “Tom was de enige die bereid was om aan de opdracht te beginnen. En hij heeft het tot een goed eind gebracht.”

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? De saloeki’s, of Perzische windhonden, krijgen nu een tweede leven in België.
FOTO JOZEF CROUGHS De saloeki’s, of Perzische windhonden, krijgen nu een tweede leven in België.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium