Het Belang van Limburg

Eén kilometer nieuw fietspad in dorpskern van Kozen

- Luc Engelbos

In Nieuwerker­ken heeft de gemeentera­ad het licht op groen gezet om nog dit jaar fietspaden aan te leggen in de Opcosenstr­aat in deelgemeen­te Kozen. Oorspronke­lijk was dit een project samen met de stad Sint-Truiden en zou het fietspad doorlopen langs de Heide. Omdat de procedure daar meer tijd in beslag neemt, besliste Nieuwerker­ken nu om op eigen kracht verder te gaan.

“In de Opcosenstr­aat is de voorbije jaren veel bijgebouwd, er wonen veel gezinnen met kinderen”, zegt schepen van Openbare Werken

Luc Vaes (CD&V). “Daarom konden we niet blijven wachten om een veilig fietspad aan te leggen en zetten we de plannen nu door. Aan weerszijde­n van de Opcosenstr­aat komt er een fietspad van 1,75 meter breed dat doorloopt tot aan de lagere school. In totaal krijgen we er zo ruim één kilometer aan fietspaden bij in de dorpskern van Kozen.”

Bovenlokaa­l

Ondertusse­n loopt het openbaar onderzoek. “We hopen een bouwvergun­ning te verkrijgen tegen de zomer”, zegt Vaes. “Als alles meezit, zou het fietspad dit jaar nog kunnen worden aangelegd.” De werken kosten in totaal zo’n 250.000 euro. Voor de kost voor de fietspaden, zo’n 190.000 euro van dit budget, kan de gemeente rekenen op een toelage van 80 procent van de regionale overheden. Normaal was dat 100 procent, want in de oorspronke­lijke plannen ging het om een zogenoemd ‘bovenlokaa­l’ fietspad. Dat zou doorlopen langs de Heide en Provincied­omein Nieuwenhov­en in Sint-Truiden en zo Kozen en Nieuwerker­ken met elkaar verbinden.

Natuurgebi­ed

“Op ons grondgebie­d moet het fietspad doorheen een natuurgebi­ed waar heel wat voorschrif­ten gelden”, zegt Veerle Heeren (CD&V), burgemeest­er van SintTruide­n. “Dat betekent veel overleg met het Agentschap Natuur en Bos en met de provincial­e diensten. Bovendien moeten wij ook onteigenen, wat niet het geval is in Kozen. Ik begrijp dan ook dat Nieuwerker­ken verder gaat met de aanleg. Maar wij willen ons dossier ook afronden en snel aansluitin­g vinden. Het fietspad is opgenomen in ons meerjarenp­lan voor 2021.”

 ?? FOTO LUC ENGELBOS ?? De Opcosenstr­aat krijgt aan weerszijde­n een fietspad van 1,75 meter breed.
FOTO LUC ENGELBOS De Opcosenstr­aat krijgt aan weerszijde­n een fietspad van 1,75 meter breed.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium