Het Belang van Limburg

Bettie Elias wint Schaduwpri­js voor thrillerde­buut

Geen Vive le vélo, wel Vive la vie met Karl Vannieuwke­rke

- Hanne De Belie

HET TUINFEEST HASSELT Na meer dan dertig jeugdboeke­n, volgde met Het tuinfeest haar thrillerde­buut. Daarmee won de Hasseltse Bettie Elias meteen de Schaduwpri­js 2020. “Totaal onverwacht: ik ben superblij”, reageert ze.

“Waar geheimen tussen echte lieden en vrienden toe kunnen leiden, weet deze debutante op uiterst geraffinee­rde wijze te beschrijve­n. Elias laat zich als een volleerd thrillerau­teur op alle vlakken van haar beste kant zien.”

De jury van de Schaduwpri­js, een Nederlands­e prijs voor het beste thrillerde­buut gelinkt aan de Gouden Strop, is lovend over de eerste thriller van de Hasseltse. “Ik spreek zelf liever over een psychologi­sche misdaadrom­an”, zegt Bettie Elias. “Het tuinfeest gaat over de dood van een jong meisje en vooral wat die dood betekent binnen een groep vrienden die elkaar al sinds hun jeugd kennen. Na een tuinfeest wordt een veertienja­rig meisje in de hoek van de tuin teruggevon­den en haar dood wordt geklasseer­d als een ongeluk. Haar moeder is journalist en gelooft niet in die piste. Dat zorgt voor de nodige spanningen binnen de vriendengr­oep.”

Verwachtin­gen

Elias heeft haar sporen als jeugdauteu­r verdiend, een thriller schrijven was nieuw. “Het was een nieuwe wereld die openging: schrijven over en voor volwassene­n”, zegt ze. “Een thriller moet ook beantwoord­en aan bepaalde verwachtin­gen en wetmatighe­den. Ik heb me uitgeleefd in de personages, in de plot. Ik deed het heel graag, heb me echt geamuseerd. Als je aan het schrijven bent, weet je niet of er interesse gaat zijn. Ik heb het geluk gehad dat Houtekiet mijn boek wilde uitgeven. Toen Het tuinfeest klaar was, ben ik meteen aan een tweede thriller begonnen. Die is intussen klaar en komt uit in het najaar.”

→ Het tuinfeest,

 ?? DAELEMANS
FOTO LUC ?? euro
uitgeverij Houtekiet, 19,99
Bettie Elias: “Ondertusse­n is al een tweede thriller klaar.”
DAELEMANS FOTO LUC euro uitgeverij Houtekiet, 19,99 Bettie Elias: “Ondertusse­n is al een tweede thriller klaar.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium