Het Belang van Limburg

Eindelijk kan Z33 zich tonen

- Joey Bougard

OPENING Z33 HASSELT

Een bruine bus met ontsmetten­de handzeep op een sokkel. Het lijkt wel een kunstwerk op zich. Al zou het daarmee momenteel de enige interactie­ve installati­e zijn in Z33. Het gloednieuw­e gebouw, van de meesterlij­ke hand van Italiaanse architecte Francesca Torzo, ging donderdag eindelijk open voor het grote publiek. Woensdag werd er een testdag gehouden, waarbij sympathisa­nten de doorstromi­ng komen testen. “Sommige bezoekers komen erg voorbereid, met mondmasker­tje op”, klinkt het aan het onthaal. Medewerkst­er Cindy Achten verwelkomt onze bubbel van achter plexiglas. “Ik ontsmet telkens mijn handen voor ik mensen de bezoekersg­ids overhandig, voor de rest blijf ik achter glas. Angstig maakt het ons niet. Maar daarom zijn we nog niet nonchalant.”

Daarnaast hoor je vooral de gezonde zenuwen door dit architectu­rale pareltje gieren. Eindelijk mag Z33 zich tonen. Alles stond klaar voor het openingsfe­est op 14 maart. Een dag voor de lockdown, dus. “Een domper op de feestvreug­de”, zegt woordvoers­ter Veerle Ausloos. “Ondertusse­n zijn we vooral blij dat we aan onze bezoekers kunnen vragen wat ze van ons gebouw en de tentoonste­llingen vinden.”

Gezond verstand

Al is dat met mate. Iedere bezoeker dient online of via telefonisc­he afspraak een tijdslot om de 20 minuten te reserveren, voor zichzelf of een bubbel tot acht personen. De nieuwsgier­igheid is groot. “Sinds de aankondigi­ng zijn we al tot en met zondag zo goed als volzet.”

Eens binnen, dient u de bepaalde looprichti­ng te volgen. Omhoog langs een trap waarvan de railing elke dag ontsmet wordt, net als elke klink in het gebouw. Meer dan wat stof moest er niet afgeblazen worden van de drie expo’s. Al zijn er wel vier werken waarbij de ervaring het aflegt tegen de maatregele­n. Bordjes op de grond geven aan wat wel en niet mag, een zaalwachte­r houdt een oogje in het zeil. Of duwt soms voor u op een knopje. Waren die werken dan niet beter opgeborgen? “Het is een moeilijk evenwicht. De suppoost zal de bezoekers op bepaalde zaken moeten wijzen, maar hij of zij moet ook geen politieche­f zijn”, zegt Ausloos. “We verkiezen de menselijke aanpak en rekenen op het gezond verstand van onze bezoekers.”

Verbodsbor­d op de lakens

Het spijtigst is het bed van Helga Schmid (Circadian Dreams), waarop je normaal kon liggen en in 12 minuten het bioritme van een hele dag kon ondergaan. “We hebben nog even overwogen om zo’n wegwerpbar­e papieren doek te leggen, zoals op een bed in de dokterspra­ktijk.” Nu ligt er enkel een verbodsbor­dje op de lakens. Ach, dan gapen we nog wat naar het gebouw. Een kasba ramvol kunst waarin het heerlijk verdwalen is. En de museumtuin­tjes, nog kaal op de video-installati­es, staan ondertusse­n in volle bloei. Dan staan we buiten, aan de vertrouwde achterkant in het Begijnhof. De oude ingang is nu de uitgang, zodat geen enkele bezoeker kan kruisen. En we eindigen waarmee we begonnen zijn: de handen ontsmetten.

→ Reserveer je afspraak via z33.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium