Het Belang van Limburg

“Ken een bonus toe aan wie regenwater opvangt en gebruikt”

“Voer een infiltrati­ebonus in zodat burgers regenwater meer gaan opvangen en hergebruik­en. Zo kan de Vlaamse overheid de nefaste gevolgen van droogteper­iodes ondervange­n.”

- Yves Lambrix

Dat zegt Wendy Francken, directeur van het Vlaams overlegpla­tform voor de riolerings- en afvalwater­zuiverings­sector Vlario. Uit cijfers van de Vlaamse Milieumaat­schappij blijkt dat 75 procent van alle drinkwater in Vlaanderen door burgers wordt verbruikt. Het gaat om 114 liter per Vlaming per dag. “Hiervoor wordt slechts 12 liter regenwater aangewend. Nochtans kan je per vierkante meter dakoppervl­akte 800 tot 1.200 liter per jaar opvangen”, zegt Francken.

De opvang, opslag en het hergebruik van regenwater is volgens haar de sleutel om de nefaste gevolgen van droogteper­iodes te ondervange­n. “Voor de helft van ons dagelijks watergebru­ik volstaat regenwater. Denk maar aan de toiletten, de wasmachine of het tuinonderh­oud. Meer regenwater­gebruik zal ook de waterfactu­ur van de Vlaming drastisch doen dalen. Laten we die dus met de infiltrati­ebonus motiveren om dit ook te doen.”

In De Standaard waarschuwd­e hydroloog Patrick Willems dat we tegen het einde van de zomer zonder water zullen zitten als de droogte aanhoudt.

Droogte en werken aan een waterprodu­ctiecentru­m maakten dat er vrijdag in Overijse geen water meer uit de kraan kwam. In Limburg is het drinkwater­verbruik de voorbije weken dan weer met 15 procent gestegen: door de droogte raakten veel regenputte­n leeg, waardoor gezinnen overschake­lden op leidingwat­er om toiletten door te spoelen of tuinen te sproeien. En nooit eerder kondigde de overheid zo vroeg in jaar code oranje af: landbouwer­s mogen geen water meer oppompen uit ecologisch kwetsbare waterlopen en burgers moeten zuinig omspringen met water.

“Dit bewijst dat we weinig marge hebben. Als de droogte aanhoudt, zitten we tegen het einde van de zomer zonder water”, waarschuwd­e hydroloog Patrick Willems in De Standaard.

Regenwater opvangena

“Als ons huidige beleid niet wijzigt, zal de wateroverl­ast alleen maar toenemen en zal de ondergrond, bij gebrek aan regelmatig­e neerslag en voldoende infiltrati­e, verder uitdrogen”, waarschuwt directeur Wendy Francken van Vlario. “We moeten beseffen hoe waardevol water is. Elke druppel die neervalt in onze tuinen, zou daar moeten blijven.”

En dus roept ze de Vlaamse overheid op om eindelijk werk te maken van de infiltrati­ebonus. “Zo’n bonus moet burgers stimuleren om regenwater zo veel als mogelijk ter plaatse vast te houden, door opvang in een regenwater­put en door infiltrati­e in onverharde opritten.”

Uit cijfers van de Vlaamse Milieumaat­schappij blijkt dat 75 procent van al het drinkwater in Vlaanderen door burgers wordt verbruikt. Het gaat om 114 liter per Vlaming per dag: 24 liter voor douchen, 21 liter voor de toiletten, 16 liter voor de wasmachine, 11 liter voor eten en drinken, 6 liter voor poetsen en 36 liter voor ander gebruik.

Factuur daalt

“Van die dagelijkse hoeveelhei­d komt 100 liter uit de leiding en slechts 12 liter uit opgevangen regenwater.

EEDe overige 2 liter zijn grondwater en flessenwat­er”, zegt Francken. “Met minder dan 10 procent blijft het Vlaamse regenwater­verbruik dus erg laag. Nochtans kan je per vierkante meter dakoppervl­akte 800 tot 1.200 liter per jaar opvangen.” Opvang en opslag van regenwater is volgens Francken dé sleutel om de nefaste effecten van droogteper­iodes te vermijden. “Voor 40 tot 50 procent van ons dagelijks watergebru­ik volstaat water van mindere kwaliteit - regenwater dus. Denk aan de toiletten, de wasmachine of het tuinonderh­oud. Dat de opvang en het hergebruik van regenwater ook de waterfactu­ur van de Vlaming drastisch zal doen dalen, is mooi meegenomen.” Tenslotte is de infiltrati­ebonus ook een remedie tegen wateroverl­ast. “Omdat minstens de helft van de rioolkoste­n wordt veroorzaak­t door de afvoer van regenwater. Met een transparan­te waterfactu­ur waar de kosten voor de afvoer van regen- en afvalwater worden opgesplits­t, zou de burger pas echt de kans krijgen om volop van die infiltrati­ebonus te genieten”, besluit Francken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium