Het Belang van Limburg

Weyts wil afstandsre­gels op de scholen versoepele­n

-

ONDERWIJS BRUSSEL

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) vraaagt samen met zijn collega's uit de Franse en Duitstalig­e gemeenscha­p of een versoepeli­ng mogelijk is van de regels van de social distancing op school.

Afgelopen vrijdag raakte het Vlaamse onderwijsv­eld het eens over een reeks versoepeli­ngen in het onderwijs. Die zijn vooral voelbaar in het basisonder­wijs: in de kleuterkla­s vervalt de social distancing. In het lager onderwijs blijft social distancing wel de norm en blijven de normen qua oppervlakt­e gehandhaaf­d, al kunnen de contactbub­bels worden uitgebreid tot 20 leerlingen.

Op die beslissing kwam de voorbije dagen heel wat reactie. Met een oppervlakt­enorm van 4 vierkante meter per leerling, heb je een lokaal van 80 vierkante meter nodig om 20 leerlingen in onder te brengen. Niet zo gek veel scholen kunnen op zo'n lokaal een beroep doen.

Huzarenstu­k

"Ik begrijp heel goed dat de heropening van de scholen op praktisch vlak nog altijd een huzarenstu­k blijft", aldus minister Weyts. Hij bekijkt daarom met de ministers van Onderwijs uit de Franse en Duitstalig­e gemeenscha­p en met de Gees-expertengr­oep of een versoepeli­ng van de 4 vierkante meter per leerling mogelijk is. "We doen het maximaal mogelijke om het maximaal veilig en maximaal mogelijk te houden."

Indien er opening is bij de Gees om verder te gaan dan wat vorige vrijdag haalbaar was, dan is het onderwijsv­eld daarvoor volgens minister Weyts steeds vragende partij.

Speelplaat­s

Volgens viroloog Van Ranst is het geen groot probleem kinderen in de basisschoo­l wat dichter bij elkaar te zetten in de klas, als afstand houden niet lukt. Op de speelplaat­s is er volgens de viroloog zelfs helemaal geen probleem.”

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ?? Onderwijsm­inister Weyts bekijkt samen met de Franse en Duitstalig­e gemeenscha­p of een versoepeli­ng mogelijk is.
FOTO KRIS VAN EXEL Onderwijsm­inister Weyts bekijkt samen met de Franse en Duitstalig­e gemeenscha­p of een versoepeli­ng mogelijk is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium