Het Belang van Limburg

Drie weken wachten op herstellin­gen

RUSH OP FIETSENWIN­KELS

- Sanne Deferme

Het zijn ongewoon drukke tijden voor fietsenwin­kels. Wachttijde­n voor herstellin­gen lopen intussen op tot drie weken. En wie voor het einde van de zomer nog een fiets uit de goedkopere of middenklas­se wil kopen, is eraan voor de moeite.

FIETSEN BILZEN/LUMMEN/HASSELT

Sinds we de voorbije weken zo veel mogelijk in ons kot moesten blijven en enkel konden gaan wandelen of fietsen, lijken jong en oud de geneugten van het stalen ros te hebben herontdekt. Op 11 mei mochten fietsenwin­kels opnieuw de deuren openen, en sindsdien is het er elke dag aanschuive­n. Bij Decathlon geraken de winkelvoor­raden stilaan uitgeput en ook online is de keuze nog beperkt. “Aan het begin van de coronacris­is hebben we beslist om de productie van heel wat artikelen, waaronder fietsen, te stoppen”, zegt woordvoerd­er Thomas Lejeune. “We hebben dat gedaan om de financiële veiligheid van het bedrijf te verzekeren, en omdat we toen niet wisten hoelang de crisis zou aanhouden. Vanaf eind april, toen het mooier weer werd, zagen we een enorme stijging in de verkoop. Intussen is de productie weer opgestart, al kan ik nog niet zeggen wanneer de voorraden weer aangevuld zullen zijn.” Ook bij zelfstandi­ge fietsenmak­ers vliegen de tweewieler­s de deur uit. “De afgelopen twee weken verkochten we tussen de 100 en de 120 fietsen”, zegt Jelle Rogiers van fietsenwin­kel Rogiers in Bilzen. “In normale omstandigh­eden zijn dat er, afhankelij­k van het weer, tussen de 10 en 25.” Vooral de instapmode­llen zijn erg in trek, merken ze bij Labiecycle­tte in Lummen. “De beginnersf­ietsen tussen de 500 en 2.000 euro waren als eerste uitverkoch­t”, zegt zaakvoerde­r Olivier Labie. “Sinds de heropening is het echt een overrompel­ing geweest. Vrijdag nog stonden er twaalf mensen buiten aan te schuiven.”

Lange wachttijde­n

Volgens Peter Heleven van Singletrac­k Bikes in Hasselt zullen er aan dit tempo over een drietal weken amper nog fietsen te krijgen zijn. “Vooral elektrisch­e fietsen zijn populair, en worden nu al schaars. Maar al de rest verkoopt eigenlijk ook goed. Na het toiletpapi­er lijken mensen nu fietsen te hamsteren.” Bovendien wordt het voor zaakvoerde­rs steeds moeilijker om aan fietsen te geraken. “Een groot deel komt uit Azië, waar de producties­troom door de coronacris­is al vroeg is stilgevall­en”, zegt Heleven. “Bij leverancie­rs die wel nog kunnen leveren, lopen de wachttijde­n al gauw op tot eind augustus.” Daarbij komt dat de fietsenwin­kels in Nederland en Duitsland tijdens de crisis open bleven. “De grote handelaars hebben daar zes- tot achthonder­d fietsen besteld om een eigen stock aan te leggen”, zegt Labie (Labiecycle­tte). “Ik hou er niet van om mensen aan te moedigen om snel te beslissen. Maar als je enkele dagen wilt nadenken over je aankoop, is de fiets van jouw keuze waarschijn­lijk al weg.” Doordat het de hele dag door zo druk is in hun winkel, komen fietsenmak­ers bovendien amper nog aan herstellin­gen toe. “Dat moet nu voor en na de openingsur­en gebeuren”, zegt Heleven. “Daardoor lopen de wachttijde­n op tot drie weken. Voor het eerst in zeventien jaar moet ik zeggen dat onze eigen klanten voorrang krijgen. En dat doe ik helemaal niet graag.” Ook Labie klopt lange dagen. “Soms ben ik van ’s ochtends 6 tot ’s avonds 12 uur bezig. Omdat

de winkel meestal voormiddag gesloten is, kan ik de wachttijd voor herstellin­gen wel beperken tot drie werkdagen.”

Piek

Voor de verkopers zijn het ongeziene taferelen. “Ik denk dat heel wat mensen vrezen dat ze niet op verlof zullen kunnen vertrekken, en daarom een fiets willen om in de zomer op uitstap te gaan”, zegt Rogiers. “Al denk ik ook dat er nu vooral een tijdelijke piek is in de verkoop, maar dat het binnenkort wel weer rustiger zal worden, als iedereen zijn fiets heeft.”

 ??  ??
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Fietsenwin­kel Rogiers in Bilzen, verkocht afgelopen week tussen de 100 en 120 fietsen. In normale omstandigh­eden zijn dat er 10 tot 25.
FOTO TOM PALMAERS Fietsenwin­kel Rogiers in Bilzen, verkocht afgelopen week tussen de 100 en 120 fietsen. In normale omstandigh­eden zijn dat er 10 tot 25.
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Vooral de instapmode­llen zijn erg in trek, merkt Olivier Labie van Labiecycle­tte in Lummen.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Vooral de instapmode­llen zijn erg in trek, merkt Olivier Labie van Labiecycle­tte in Lummen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium