Het Belang van Limburg

Reconstruc­tie: hoe Sint-Truiden onterecht “nieuwe broeihaard” werd

CORONACRIS­IS

- SINT-TRUIDEN Koen Snoekx

Een foute telling heeft ervoor gezorgd dat SintTruide­n onterecht een dag lang als nieuwe broeihaard werd afgeschild­erd. Volgens onderzoeks­instituut Sciensano ligt die fout bij het Sint-Trudo Ziekenhuis, maar dat ontkennen ze daar met klem. De Truiense burgemeest­er Veerle Heeren spreekt van “een vergissing van jewelste”.

Het was viroloog Marc Van Ranst die zondagmidd­ag in Het Journaal op VRT de bal aan het rollen bracht met de boodschap dat er in Sint-Truiden sprake was van “een nieuwe broeihaard”. Het bericht zorgde meteen voor een schokgolf door de Haspengouw­se gemeente. Het Truiense stadsbestu­ur, dat niet op de hoogte was gebracht over die zogenaamde heropflakk­ering en dus compleet uit de lucht viel na de uitspraken van Van Ranst, stelde zondag meteen alles in het werk om die stijging van nieuwe besmetting­en uit te klaren. Maar al snel werd duidelijk dat er iets niet klopte met de cijfers. Noch bij het medische labo in Sint-Truiden het privélabo LKO-LMC -, noch bij de triagepost, noch bij het SintTrudo Ziekenhuis was er iets te merken van die zogenaamde heropflakk­ering van het virus. De veiligheid­scel van de stad SintTruide­n drong zondag bij het federale onderzoeks­instituut Sciensano aan om snel duidelijkh­eid te krijgen over die plotse piek van nieuwe besmetting­en, maar die uitleg kwam er niet.

Oudere infecties

Viroloog Steven Van Gucht schepte maandagoch­tend op de persconfer­entie uiteindeli­jk duidelijkh­eid. Zo was er volgens Van Gucht sprake van een “artefact in de rapporteri­ng”. In mensentaal: er is een fout gebeurd bij de telling van het aantal nieuwe positieve gevallen. “De voorbije weken was er een stijging van het aantal nieuwe besmetting­en in Sint-Truiden van één tot drie per dag. Op 18, 19 en 20 mei waren er plots 37 nieuwe positieve gevallen. Maar toch werden er vanuit de huisartsen en het triagecent­rum in Sint-Truiden geen bijzonderh­eden gemeld”, zei Van Gucht. “We hebben die plotse stijging onderzocht en het blijkt een gevolg te zijn van de wijze van rapporteri­ng. Zo is die plotse stijging te verklaren door een combinatie van testen. In de cijfers zitten niet enkel de PCR-testen, de testen met een neuswisser die nieuwe actieve infecties aangeven, maar ook de serologiet­esten, bloedteste­n op antistoffe­n die meestal oudere infecties aan het licht brengen. De nieuwe cijfers geven dus een vals beeld. Er is dus geen sprake van een nieuwe opstoot van het virus in Sint-Truiden”, aldus Van Gucht.

Twee aparte files

Vraag is nu hoe die foute telling kon gebeuren. Bij de federale onderzoeks­instelling Sciensano schuiven ze de schuld in de schoenen van het Sint-Trudo Zieken

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium