Het Belang van Limburg

Twee nieuwe corona-overlijden­s in Limburg

-

Er zijn in Limburg opnieuw twee mensen met een coronabesm­etting overleden. Beiden stierven in het ZOL in Genk. In onze rusthuizen zijn er geen nieuwe overlijden­s. In totaal eiste het coronaviru­s in Limburg al 926 mensenleve­ns.

Vanuit de Limburgse ziekenhuiz­en werden gisteren twee nieuwe overlijden­s gemeld. Het gaat om twee patiënten die stierven in het ZOL in Genk, dat in totaal nu 75 corona-overlijden­s telt. Jessa in Hasselt blijft het zwaarst getroffen met 91 coronadode­n, al blijft het ziekenhuis wel al twaalf dagen gespaard van nieuwe overlijden­s. In het Sint-Franciscus­ziekenhuis in Heusden-Zolder, dat in totaal 60 corona-overlijden­s te betreuren heeft, stierf er al negentien dagen geen coronapati­ënt meer. De totale dodentol in onze ziekenhuiz­en staat ondertusse­n op 410. In onze rusthuizen zijn er geen nieuwe corona-overlijden­s, waarmee het dodenaanta­l daar op 516 blijft. Het coronaviru­s eiste in Limburg in totaal dus al 926 mensenleve­ns.

Intensieve patiënten

Het aantal Covid-patiënten in onze ziekenhuiz­en daalt of stagneert. Behalve in AZ Vesalius in Tongeren. Daar is er een stijging met negen patiënten: van 13 naar 22. “Die stijging is voor een stuk te verklaren door de heropstart van niet-Covidzorg”, zegt woordvoers­ter Sarina Simenon. “Iedereen die het ziekenhuis binnenkomt voor een ingreep wordt getest. Er gebeuren weer meer ingrepen, er wordt dus meer getest, en zo worden er ook nieuwe gevallen vastgestel­d. Als een patiënt voor een ingreep positief test, gaan we eerst kijken of het om een dringende ingreep gaat. Is dat niet het geval dan wordt de ingreep uitgesteld. Gaat het wel om een dringende ingreep dan wordt de patient in isolatie geplaatst, geopereerd en nadien naar een Covidafdel­ing gebracht.” Van de 22 Covid-patiënten in AZ Vesalius ligt er maar één op intensieve. In zes van de zeven ziekenhuiz­en in Limburg - Pelt niet meegereken­d liggen er momenteel nog 17 Covid-patiënten op intensieve. Tien dagen geleden waren er dat nog 25.

9.312 overlijden­s

In Limburg werden gisteren 14 nieuwe besmetting­en gemeld. Dat is het op één na laagste aantal nieuwe positieve gevallen sinds de uitbraak van de epidemie. Het zevendaags­e gemiddelde - het aantal nieuwe besmetting­en van de afgelopen zeven dagen - bedraagt nu 40. Vorige week maandag was dat nog 22. Er worden dus meer positieve gevallen gemeld, al wil dat niet meteen zeggen dat het virus opnieuw harder toeslaat. Mogelijk zijn er nu meer positieve gevallen omdat het systeem van contact tracing meer besmetting­en aan het licht brengt. Op dit moment zijn in totaal 6.158 Limburgers met zekerheid in contact gekomen met het virus. Over het hele land waren er 250 nieuwe besmetting­en, wat het totaal op 57.342 brengt. In de ziekenhuiz­en verblijven nu nog 1.334 patiënten (+10), waarvan er 251 op intensieve liggen (-5), 134 van hen worden beademd. Met 32 nieuwe overlijden­s komt het totale aantal sterfgeval­len op 9.312.

 ?? FOTO BELGA ?? In totaal eiste het coronaviru­s in Limburg al 926 mensenleve­ns.
FOTO BELGA In totaal eiste het coronaviru­s in Limburg al 926 mensenleve­ns.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium