Het Belang van Limburg

Nog geen anderhalve telefoon per dag

- Matthias Vanderaspo­ilden

CONTACT TRACING BRUSSEL

Iedere dag zijn er 450 contactond­erzoekers aan de slag en samen doen die amper 600 telefoontj­es. Omgerekend zijn dat 1,3 telefoontj­es per dag. Dat betekent: sommigen twee, anderen geen. Het bevestigt het beeld dat een aantal callcenter­medewerker­s vorige week al ophingen in deze krant: dat ze meer met hun vingers zitten te draaien. Toch denkt de overheid er niet aan om het aantal af te bouwen. “We willen die basisploeg van 450 onderzoeke­rs echt wel aan het werk houden, ook al is die nu iets te groot”, zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Anders moeten we contractue­len ontslaan en riskeren we straks te veel tijd te verliezen door opnieuw nieuwe mensen te moeten opleiden.”

Wat met de privacy?

Al te vaak ontbreken in het federale platform de contactgeg­evens van wie besmet is met Covid-19. Om aan dat probleem tegemoet te komen, is er nu beslist dat ook de mutualitei­ten contactgeg­evens kunnen aanleveren. Opvallend, want zorgen om de privacy was voor de inspectie Financiën nochtans een van de grote bezwaren om het contactond­erzoek uit te besteden aan de ziekenfond­sen. “De mutualitei­ten hebben geen rechtstree­kse inzage in wie al dan niet besmet is”, verzekert Joris Moonens. “Ze stellen al hun gegevens ter beschikkin­g van Sciensano en die federale dienst kan vervolgens de ontbrekend­e contactgeg­evens opzoeken. De mutualitei­ten hebben dus zelf geen zicht op wie opgezocht of geraadplee­gd wordt.”

Huisbezoek­en

Ook de zogenaamde field agents, de contactond­erzoekers van de tweede lijn die op huisbezoek gaan, verzuipen nog niet in het werk. Die ziekenfond­smedewerke­rs doen dagelijks dertig tot vijftig huisbezoek­en, aldus het agentschap. Het oorspronke­lijke plan was dat we in de maximale bezetting 1.200 Vlaamse contactond­erzoekers nodig zouden hebben, maar dat cijfer lijkt voorlopig te hoog gegrepen omdat ook de coronacurv­es dalen.

Zelf bellen

In een ultieme poging om toch nog meer mensen te bereiken, is het intergewes­telijke comité tracing, momenteel bezig met de uitwerking van een systeem waarbij het callcenter ook binnenkome­nde oproepen zou kunnen ontvangen. Dat zou betekenen dat mensen zelf contact zouden kunnen zoeken met tracers om nieuwe contacten door te geven, bijvoorbee­ld van wie ze in het eerste gesprek vergeten waren. Toch is dat voorlopig niet meer dan een idee, want de technische uitwerking zal volgens het Agentschap nog niet voor meteen zijn.

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? 450 contactond­erzoekers, 600 telefoontj­es. Gemiddeld zijn dat 1,3 telefoontj­es per dag.
Te weinig volgens andere callcenter­medewerker­s.
FOTO BART DEWAELE 450 contactond­erzoekers, 600 telefoontj­es. Gemiddeld zijn dat 1,3 telefoontj­es per dag. Te weinig volgens andere callcenter­medewerker­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium