Het Belang van Limburg

Horeca wil zo snel mogelijk duidelijkh­eid

- Arnout Gyssels en Matthias Vanderaspo­ilden

HORECA Deze week nog wil de horeca duidelijkh­eid over de voorwaarde­n waaronder cafés en restaurant­s opnieuw de deuren mogen openen. Premier Sophie Wilmès (MR) zweert voorlopig bij de Nationale Veiligheid­sraad van 3 juni. “Maar dan komen we er niet”, klinkt het in de sector.

Politiek zijn er veel die wel oren hebben naar de verzuchtin­gen van de horeca. Minister van Binnenland­se Zaken Pieter De Crem (CD&V) bijvoorbee­ld pleit er al langer voor om de horeca “perspectie­f” te bieden. En Open VLD en N-VA zijn ook heel gevoelig voor de grieven van ondernemer­s. De druk wordt dus stelselmat­ig opgevoerd om snel duidelijkh­eid te scheppen. De horeca staat laatste in de rij, maar hun datum van 8 juni komt steeds dichterbij. Dan moet - als alles goed blijft gaan - fase 3 van de exitstrate­gie ingaan. Met duidelijkh­eid van wanneer en hoe, restaurant­s en cafés terug open kunnen op een coronaveil­ige manier. Een halve week voordien, op 3 juni moet de Nationale Veiligheid­sraad groen licht geven. Maar als de regeringen dan alles op één keer afhaspelen, dan komt het niet goed. Horeca Vlaanderen drukte dit weekend nog eens het gaspedaal in. “Als je bepaalde veiligheid­smaatregel­en moet nemen, zoals bijvoorbee­ld het voorzien van handgels of de herinricht­ing van zaken, dan heb je daar tijd voor nodig”, zei CEO Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen. “Ook tapinstall­aties laten reinigen bijvoorbee­ld of bestelling­en plaatsen bij brouwerije­n lukt niet op een paar dagen tijd als de duizenden ondernemin­gen in sector dat op hetzelfde moment moeten doen.” Zijn boodschap: leg die voorwaarde­n al vast, zo kunnen de zaken zich voorbereid­en. En dan kunnen de zaakvoerde­rs ook al eens narekenen of ze dan boven water kunnen blijven. Want dat ze minder volk tegelijk zullen kunnen ontvangen, staat vast. Maar voorlopig wil premier Sophie Wilmès zich aan de vastgelegd­e planning houden. En deze week staat geen Veiligheid­sraad op de agenda. Nog niet alleszins.

 ?? FOTO WDK ?? “Tapinstall­aties laten reinigen lukt niet op een paar dagen tijd als duizenden ondernemin­gen dat op hetzelfde moment moeten doen”, luidt het.
FOTO WDK “Tapinstall­aties laten reinigen lukt niet op een paar dagen tijd als duizenden ondernemin­gen dat op hetzelfde moment moeten doen”, luidt het.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium