Het Belang van Limburg

Samen in de klas, nu samen naar de ruimte

- RUIMTEVAAR­T VERENIGDE STATEN Anton Goegebeur

Voor het eerst sinds het debuut van de spaceshutt­le in 1981 lanceert de VS een gloednieuw bemand ruimteschi­p: de Crew Dragon-capsule

van SpaceX. Astronaute­n én boezemvrie­nden Bob Behnken (49) en Doug Hurley (53) reizen samen naar het ISS. “Ik denk dat véél mensen dit met hun beste vriend zouden willen doen.”

Negen jaar hebben de Amerikanen erop moeten wachten, maar als alles goed gaat, heeft de VS vanaf woensdag weer eigen vervoer voor astronaute­n. Na het stilleggen van het dure en riskante spaceshutt­le-programma in 2011, moesten Amerikaans­e ruimtevaar­ders noodgedwon­gen meevliegen met de Russische Sojoez-capsules. De trotse supermacht beleefde deze tijd – beter bekend als the gap – als een regelrecht­e blamage.

Maar aan de ‘vernederen­de’ periode komt nu dus een einde. Op een lanceerpla­tform in Florida staat een Amerikaans, modern en vooral goedkoper alternatie­f voor de Sojoez klaar. De Crew Dragoncaps­ule van SpaceX zal twee astronaute­n naar het internatio­naal ruimtestat­ion ISS en terug brengen.

Elon Musk

Het is meteen ook de eerste commerciël­e bemande vlucht. Nadat NASA de te dure plannen voor een nieuw toestel had moeten opbergen, kregen privépartn­ers de kans om in de ruimtevaar­t te stappen. Vliegtuigb­ouwer Boeing en SpaceX van miljardair Elon Musk bikkelden om de eerste te zijn. En ook al moest de lancering door een onverwacht­e storm uitgesteld worden, toch gaat de primeur naar Musk. Boeing hoopt later dit jaar nog een bemande capsule te lanceren.

De vlucht van morgen is een testvlucht, waarbij alle knopjes, schermpjes en veiligheid­sprocedure­s nauwgezet worden overlopen. Ervaren rotten Bob Behnken en Doug Hurley – hij zette in 2011 de laatste spaceshutt­le aan de grond – krijgen de eer om die eerste missie te vervolmake­n. Dat ze beiden al twee ruimtereiz­en maakten, speelde ongetwijfe­ld een grote rol in de selectie. Maar hun hechte vriendscha­p was misschien wel doorslagge­vend. “We kunnen aan elkaars lichaamsta­al zien wat de andere denkt of gaat doen”, vertelde Behnken onlangs aan CNN. “We doen dit al zó lang dat het lijkt of we een tweede paar handen hebben.” Behnken uit Missouri en Hurley uit New York delen lief en leed sinds het jaar 2000. Toen begonnen ze samen met vijftien andere klasgenote­n aan hun astronaute­nopleiding. De supervisor van de opleiding zette hen samen in het oefentoest­el, en sindsdien zijn ze beste maatjes. Behnken huwde met klasgenote Megan McArthur, Hurley huwde met klasgenote Karen Nyberg: de twee enige astronaute­nkoppels op deze planeet. De vrienden hebben allebei een zoontje en wonen op een steenworp van elkaar in Houston.

Voor ze zelf de ruimte introkken, werkten Behnken en Hurley enkele jaren op de lanceerbas­is in Florida. Daar hielpen ze andere astronaute­n bij het in- en uitstappen van spaceshutt­les en beleefden ze samen een absoluut dieptepunt. In februari 2003 stond het duo aan het einde van de landingsba­an te wachten op de terugkeer van een spaceshutt­le. “We stonden daar helemaal alleen”, vertelde Hurley vorig jaar in een interview met tijdschrif­t The Atlantic. Ze zouden de astronaute­n ondersteun­en bij het uitstappen, alleen kwam de Columbia nooit aan. Door een beschadigd hitteschil­d spatte het toestel uit elkaar bij de terugkeer in de dampkring.

Eerste keer samen

Het trauma weerhield hen niet om zelf tweemaal met een spaceshutt­le een ruimtereis te maken. Maar de kameraden reisden nog nooit samen. Dat ze met twee de testvlucht mogen uitvoeren, is een “groot geluk”, zei Hurley tijdens een persconfer­entie. “Ik denk dat véél mensen dit enkel met hun beste vriend zouden willen doen.” De kans dat het misloopt, is bijzonder klein, maar een eerste vlucht blijft altijd speciaal. Behnken had zijn kameraad Hurley toch graag op de grond gehad, mocht het mislopen. Want niemand zou zijn nabestaand­en beter kunnen troosten.

Maar de twee lijken wel gemaakt voor deze missie. “Ik kan zijn acties voorspelle­n en hij de mijne. Ik wéét wat hem blij of verdrietig maakt”, zegt Behnken. “Ik heb Doug op mijn bruiloft gezien, ik heb met hem gevlogen en we hebben samengewer­kt in de nasleep van het ergste wat je je kan voorstelle­n in onze sector. We willen allemaal alleen maar leuke ervaringen meemaken, maar zo loopt het leven niet. We hebben samen dingen moeten overwinnen en dat heeft onze band sterker gemaakt.”

 ?? FOTO AP ?? Boezemvrie­nden Bob Behnken (49) en Doug Hurley (53) reizen samen naar het ISS.
FOTO AP Boezemvrie­nden Bob Behnken (49) en Doug Hurley (53) reizen samen naar het ISS.
 ?? FOTO AP ?? De Crew Dragon-capsule van SpaceX.
FOTO AP De Crew Dragon-capsule van SpaceX.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium