Het Belang van Limburg

Document dat Himmler de kop kostte voor het eerst tentoonges­teld

De papieren waarmee SS-leider Heinrich Himmler tevergeefs door de geallieerd­e linies probeerde te glippen, zijn 75 jaar na zijn dood opgedoken. De familie van een Britse officier heeft het document aan een museum geschonken.

- DUITSLAND Frank Poosen

Op 22 mei 1945, twee weken na de capitulati­e van de nazi’s, hielden Britse soldaten in het stadje Bremervörd­e, tussen Bremerhave­n en Hamburg, drie vreemde snuiters in soldatenun­iform tegen. Ze droegen lange groene jassen, zagen er wat verdwaasd uit en de twee die vooropliep­en, bleven schichtig achteromki­jken of de derde – een man met een ooglapje – wel volgde.

De drie werden staande gehouden en moesten hun papieren afgeven. Het waren eenvoudige onderoffic­ieren, stond erop te lezen. De man met het ooglapje heette Heinrich Hizinger. Een feldwebel, of sergeant, uit München. Maar de Britten hadden haast onmiddelli­jk door dat er iets niet klopte. Hizingers uniform vertoonde geen enkel insigne. En de stempel op zijn Entlassung­sschein, een ontslagbri­ef uit het leger, was vervalst.

De Britten wisten dat omdat hun inlichting­endiensten erachter waren gekomen dat SS’ers zo’n stempel hadden nagemaakt om te proberen vluchten tijdens de chaotische dagen na de capitulati­e. Alle Britse soldaten hadden strikte orders gekregen om iedereen die rondliep met zo’n stempel meteen aan te houden.

Cyanidecap­sule

Aanvankeli­jk hadden de Britten niet door dat ze de architect van de Holocaust in handen hadden.

Himmler had zijn kenmerkend­e snorretje afgeschore­n en zijn bril vervangen door een ooglapje. Toen hij in de gevangenis werd verhoord door de Britse geheime dienst MI5 speelde hij open kaart. Hoopte hij op wat onderhande­lingsruimt­e? Hij had in ieder geval al een poging ondernomen om zich enigszins sympathiek te maken door op het laatste moment gevangenen uit de concentrat­iekampen vrij te laten.

Een paar uur na zijn eerste ondervragi­ng, waarop hij zijn echte identiteit had bekendgema­akt, onderging Himmler een medische keuring. De arts merkte daarbij iets vreemds tussen zijn tanden en zijn wang. Een klein blauw object. Maar voor de dokter het kon pakken, beet Himmler erop. Het was een cyanidecap­sule. Enkele ogenblikke­n later was hij dood. Zijn lichaam werd ‘ergens’ in NoordDuits­land begraven, op een plek

die tot vandaag geheim is.

Erfstuk

De Entlassung­sschein van Heinrich Hitzinger/Himmler werd al die jaren bewaard. De identiteit van de ondervrage­rs is nooit vrijgegeve­n, maar wellicht was Sidney Noakes een van hen. De Britse luitenant-kolonel van de MI5 nam de vervalste ontslagbri­ef mee naar huis. Het werd een erfstuk in zijn familie, doorgegeve­n van generatie op generatie. Zijn achternich­t schonk het onlangs aan het Military Intelligen­ce Museum in Shefford. Daar zal de brief worden tentoonges­teld zodra de lockdown in Groot-Brittannië achter de rug is.

Behalve die brief zullen op de tentoonste­lling ook de bretellen te zien zijn die Himmler droeg bij zijn arrestatie. Tijdens de bevrijding was jagen op nazi-souvenirs vrij gewoon bij de geallieerd­en.

Een van de sergeanten die Himmler arresteerd­e nam bijvoorbee­ld diens schoenen mee, en iemand anders pikte zijn scheerschu­im en scheermesj­es.

 ?? FOTO ISOPIX/RR ?? De ‘Entlassung­sschein’ van Heinrich Hizinger, die Heinrich Himmler bleek te zijn, de leider van de SS en architect van de Holocaust.
FOTO ISOPIX/RR De ‘Entlassung­sschein’ van Heinrich Hizinger, die Heinrich Himmler bleek te zijn, de leider van de SS en architect van de Holocaust.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium