Het Belang van Limburg

Duitse rechter effent pad voor schadeverg­oeding sjoemel-VW

Het Bundesgeri­chtshof heeft de weg vrijgemaak­t voor een schadeverg­oeding voor tienduizen­den Duitse eigenaars van een sjoemeldie­sel van Volkswagen. Mogelijk is dit ook goed nieuws voor Belgische klanten.

- Guido Cloosterma­ns

De rechter in Karlsruhe bevestigde gisteren het vonnis van een lokale rechtbank in een zaak die was aangespann­en door de eigenaar van een VW Sharan met sjoemelsof­tware. De rechter oordeelde dat de klant er in alle vertrouwen was van uit gegaan een milieuvrie­ndelijke auto gekocht te hebben, wat niet het geval bleek te zijn. VW ging dus in de fout. De koper had in eerste instantie de volledige terugbetal­ing geëist van het voertuig dat hij in 2014 had gekocht voor 31.500 euro. Volkswagen wilde helemaal niets betalen omdat de klant het voertuig al die tijd onbeperkt had kunnen gebruiken. De rechter koos voor een tussenoplo­ssing. De klant krijgt een vergoeding, maar daarbij moeten wel de al afgelegde kilometers in rekening gebracht worden. Uiteindeli­jk krijgt de klant 25.600 euro voor zijn oude auto. De uitspraak van het Bundesgeri­chtshof is goed nieuws voor tienduizen­den Duitse eigenaars van een zogenoemde sjoemeldie­sel. De uitspraak geldt immers als een richtsnoer voor andere rechtbanke­n. Tot nu toe waren er grote verschille­n in de vonnissen. Naar verluidt lopen er voor Duitse rechtbanke­n nog ruim 60.000 rechtszake­n van klanten die een schadeverg­oeding eisen van Volkswagen. In een reactie zei VW gisteren alle betrokken klanten een voorstel te willen doen. Eerder kwam VW al tot een vergelijk met 240.000 klanten. Zij krijgen naargelang de leeftijd van hun voertuig een schadeverg­oeding. Volkswagen legde hiervoor 750 miljoen euro op tafel.

En België?

De uitspraak van de Duitse rechter werkt mogelijk ook inspireren­d voor de Belgische rechtbank. Dat hoopt althans de consumente­norganisat­ie Test-Aankoop. Test-Aankoop startte in 2016 een collectiev­e procedure waarbij de volledige terugbetal­ing van het aangekocht­e voertuig wordt geeist. In totaal werden in ons land ruim 400.000 auto’s verkocht met de verboden software.

In ons land dringt Test-Aankoop al lang aan op een vergelijk met VW, tot dusver zonder succes. “Het is bekend dat dergelijke overeenkom­sten zijn gesloten in de Verenigde Staten, Canada, Australië en recentelij­k in Duitsland. Waarom niet in België? Zou de Belgische consument in de ogen van de autofabrik­ant minder waard zijn dan zijn Duitse tegenhange­r?”, vraagt de organisati­e zich af.

De rechtbank van eerste aanleg in Brussel besliste in 2017 om het zogenoemde opt-outsysteem in te voeren, waardoor Test Aankoop alle betrokken eigenaars kan vertegenwo­ordigen zonder dat ze stappen hoeven te ondernemen.

De zaak kan wel nog even duren. De pleidooien vinden plaats op 14 en 15 februari 2022.

Dieselscha­ndaal

Het zogenoemde dieselscha­ndaal achtervolg­t de VW-groep al bijna vijf jaar. In september 2015 bleek in de Verenigde Staten dat Volkswagen verboden software had geinstalle­erd die de strenge Amerikaans­e normen op het gebied van NOx moest omzeilen. Bij een emissietes­t op een testbank werkte alles zoals het hoorde, maar tijdens het gebruik op de openbare weg werden de systemen om de uitlaatgas­sen te zuiveren grotendeel­s uitgeschak­eld. Aanvankeli­jk waren zo’n 480.000 dieselwage­ns betrokken in de VS, maar de verboden software bleek uiteindeli­jk aanwezig in ruim 11 miljoen voertuigen over de hele wereld, verdeeld over de meeste merken van de groep.

Het schandaal met de verboden software heeft Volkswagen inmiddels al meer dan 30 miljard euro gekost aan boetes en schadeverg­oedingen. Zo zag Volkswagen zich in de VS verplicht alle betrokken voertuigen terug te kopen. Een deel daarvan werd vernietigd, maar een groot deel werd na een technische aanpassing ook weer verkocht. De belangstel­ling van klanten voor de aangepaste auto’s was naar verluidt groot.

 ?? FOTO AFP ?? Het dieselscha­ndaal achtervolg­t de VW-groep nu al bijna vijf jaar.
FOTO AFP Het dieselscha­ndaal achtervolg­t de VW-groep nu al bijna vijf jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium