Het Belang van Limburg

Ex-coach Peter Maes: “Dessers is een combinatie van Dagano en Samatta”

Racing Genk aast op Cyriel Dessers als nieuwe spits. Een goeie keuze? Peter Maes, Stijn Vreven en Aad de Mos fileren de 25-jarige Limburger. “Hij kan de publieksli­eveling worden”, aldus Vreven.

- Roger Cox

Peter Maes haalde Cyriel Dessers in 2014 van OHL naar Lokeren. “Hij zat in Leuven bij de beloften en was einde contract. Ik wist meteen dat het een ruwe diamant was. Een jongen met karakter en veel arbeid. Bovendien kon hij een match openbreken. Uit gesprekken met hem wist ik snel dat er een goeie kop op stond. Wat niet betekent dat zijn overstap van een leien dakje liep. Scorend vermogen had hij. Maar hij moest ook leren van nut te zijn voor de ploeg op de moeilijke momenten.” “Ook toen ik hem had bij NAC (2016-2017, nvdr.), was dat nog een werkpunt”, herinnert Stijn Vreven zich. “Hij was inderdaad te veel een momentenvo­etballer. Hij moest ook aanwezig zijn, als hij niet scoorde. Wel, die stap heeft hij gezet. Hij is een echte team player.”

Ligt uitstekend in de kleedkamer

Dat Genk zijn oog heeft laten vallen op de topschutte­r uit de Nederlands­e Eredivisie, verbaast Vreven niet. “Het is een allround spits. Hij heeft een degelijke balbehande­ling, kan met zijn snelheid een tegenstand­er eraf lopen, kiest goed positie, speelt in en uit het duel en moet complement­air zijn met een type als Onuachu. Verder is het een heel sociale jongen, welbespraa­kt en welgemanie­rd. Daardoor ligt hij uitstekend in de kleedkamer. Zijn medemaats gunnen hem zijn successen. Last but not least is het een Limburger.

Kortom, hij heeft alles om de chouchou van de fans te worden. Ik beschouw het als een win-winsituati­e voor club en speler.” Al bestaan er in het voetbal uiteraard geen zekerheden. Analist Aad de Mos ventileert een licht voorbehoud. “Genk neemt met Dessers een bepaald risico. Het is zo’n speler van alles of niks. Uit interviews met hem onthoud ik dat er twee zaken zijn waar hij mee zit: blessurevr­ij blijven en vertrouwen krijgen. Dat laatste moet hij afdwingen. Genk wordt hoe dan ook andere koek dan Heracles. Er zullen meer schijnwerp­ers op hem gericht staan. Hij zal moeten afrekenen met de schaduw van Vossen en Samatta. Mij zal benieuwen hoe hij daarmee omgaat. Het is dan wel een positieve jongen, hij zal toch worden afgerekend op zijn doelpunten. In het voordeel van Genk pleit dat het de laatste jaren goed inkoopt. Dimitri de

Condé, die ik nog gehad heb bij Standard, verdient daarvoor een groot compliment.”

Fijner tegen Ajax dan tegen KV Mechelen

“In Genk krijgen nieuwkomer­s doorgaans de tijd om zich te profileren”, vult Peter Maes aan. “Dat kan in zijn voordeel spelen. Misschien rekenen ze niet vanaf dag 1 op hem als titularis. Wat mij bevalt in Cyriel, is dat hij zijn carrière goed heeft uitgebouwd. Na Utrecht, met zijn ups en downs, heeft hij teruggekno­kt vanuit zijn mentalitei­t. Hij heeft een stap teruggezet om er twee vooruit te zetten. Genk kan een mooi vervolg worden. Hij is een combinatie van Dagano en Samatta. Hij gaat er zijn plaats zeker opeisen. Al ben je als spits natuurlijk ook afhankelij­k van de aanvoer. Die zal voornameli­jk van de zijkanten moeten komen. Ik juich het alvast toe dat een speler ook op iets latere leeftijd na een niet al te makkelijk parcours kan doorbreken.” Anders geformulee­rd: Dessers is een laatbloeie­r. Of niet? “Wat mij betreft wel”, aldus De Mos. “Maar ik geloof dat hij bij een aanvallend­e ploeg als Genk met Onuachu een mooi koppel kan vormen. In de zestien is hij levensgeva­arlijk. Daarbij toch deze nuance. In Nederland is scoren veel makkelijke­r dan in België. In de Eredivisie voetballen ze met 50 meter ruimte in de rug. Voor een spits is het tegen Ajax fijner voetballen dan tegen KV Mechelen.” Maes sluit zich daarbij aan. “Maar qua positioner­ing heeft hij in Nederland veel geleerd. Komt daar nog een schat aan ervaring en een fantastisc­he mentalitei­t bij. Dus moet hij ook hier wedstrijde­n kunnen openbreken.” “Topschutte­r in de Eredivisie word je niet zomaar”, besluit Vreven. “Volgens mij kan hij in elke competitie knallen. Dat hij 25 is, maakt hem voor mij geen laatbloeie­r. Ik vind dat zelfs behoorlijk jong voor een topscorer. Hij lijkt mij klaar voor Genk.”

 ??  ??
 ?? FOTO EPA-EFE ?? Wordt Cyriel Dessers de nieuwe spits van KRC Genk?
FOTO EPA-EFE Wordt Cyriel Dessers de nieuwe spits van KRC Genk?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium