Het Belang van Limburg

OHL mag promotiedu­el thuis spelen, maar heeft geen ploeg meer

- David Van den Broeck en Koen Frans

OHL mag op 1 of 2 augustus de return van de promotiefi­nale in eigen huis afwerken, maar met welke ploeg? Bijna de helft van de spelers is volgende maand einde contract. En als het van tegenstand­er Beerschot afhangt, dat naar de FIFA verwijst, mogen de Leuvenaars ook geen nieuwe spelers opstellen.

OHL nam een eerste hindernis richting 1A. Na overleg met Beerschot werd beslist dat de return van de promotiefi­nale op 1 of 2 augustus in Leuven plaatsvind­t. De datum is dramatisch - mogelijk een week voor de start van het nieuwe seizoen - en de fans zijn niet welkom vanwege corona. Maar dat het duel in eigen huis gespeeld wordt, vergroot lichtjes de kans om de 1-0-nederlaag uit de heenmatch op te halen. Er is echter nog een ander probleem. Want welk elftal gaat coach Vincent Euvrard in godsnaam opstellen? U moet weten: bij Beerschot zijn er amper twee spelers van wie het contract eind juni afloopt: bankzitter Aloé en Genk-huurling Seigers, die bijna het hele seizoen out was. De ploeg blijft dus intact. Het lijstje bij OHL is zoveel langer. Zijn einde contract: Van Hyfte, Kotysch, Hubert, Keet, Duplus, Aguemon, Croizet, Mbombo en huurlingen Sowah, Van den Bergh en Perbet. Allemaal basispionn­en of belangrijk­e invallers. En Henkinet is al naar Standard. Veel blijft er dus niet over van de ploeg die de heenmatch afwerkte. Bij OHL beseffen ze ook dat ze die aflopende contracten niet tot begin augustus kunnen verlengen. Welke speler zou daar trouwens mee akkoord gaan? Iedereen wil zekerheid en dus een échte verlenging of een nieuwe werkgever.

Juridisch vacuüm

Het bestuur van OHL weet wat gedaan. Het moet rond tafel met de spelers die het tóch nog absoluut wil houden, om wat automatism­en over te houden. En het moet zo snel mogelijk inkopen ook met het oog op 1A, om daar niet af te gaan. Dankzij de Thaise eigenaar zijn de middelen er wel. Alleen: Beerschot betwist nu dat de promotiefi­nale kan worden gespeeld met nieuwe spelersker­nen. In de Pro League werd er gestemd om dat wél toe te laten - ook voor de bekerfinal­e - en het bondsregle­ment zou daarvoor worden aangepast. CEO Pierre François heeft dat ook bevestigd. Maar volgens Beerschot kan dat niet. Het verwijst naar de regels van de FIFA en stelt dat je uitgesteld­e duels moet afwerken met de huidige kernen.

Het lijkt onwaarschi­jnlijk dat OHL dubbel gedwarsboo­md wordt, maar de voetbalbon­d kon maandag geen uitsluitse­l geven. Er is dus een juridisch vacuüm. “En dat bezorgt ons veel hoofdpijn”, klinkt het bij OHL. “Hoe dan ook zijn we voor die promotiefi­nale gehandicap­t. Aan die zogezegde gunst - dat we die match nog mogen spelen - is er weinig gunst.”

 ?? FOTO GMAX AGENCY ?? Kopzorgen voor OHL-coach Vincent Euvrard.
FOTO GMAX AGENCY Kopzorgen voor OHL-coach Vincent Euvrard.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium