Het Belang van Limburg

Dromen over Bourges, maar voorlopig enkel trainen binnen België

- David Kindt

Een jaar geleden werden bijna 42.000 Belgische duiven gelost voor één van de meest gesmaakte wedstrijde­n in duivenland: Bourges. Tot op heden moet de duivenspor­tliefhebbe­r zich enkel tevredenst­ellen met leervlucht­en binnen België. Maar hoe doe je coronaproo­f aan duivenspor­t? Wij namen de proef op de som en zakten af naar Zonhoven om zelf in te korven voor Chimay.

Nadat de duivenmelk­ers eerder al een versoepeli­ng verkregen om individuee­l duiven te gaan lossen binnen een straal van maximum 25 kilometer, kregen de zowat 500 Belgische duivenclub­s op 16 mei heuglijk nieuws: “Gezamenlij­ke leervlucht­en via de eigen club zijn toegestaan mits het strikt volgen van het vademecum opgesteld door de nationale duivenbond.”

Maar hoe doe je in coronatijd­en aan duivenspor­t? Wij zochten het uit en korfden in voor Chimay.

STAP 1

Alles op afspraak: geen afspraak is niet inkorven

“Beste liefhebber, gelieve twee dagen voor het inkorven het aantal duiven door te geven.” Met dit smsbericht­je word ik er donderdago­chtend aan herinnerd en verzocht om het exacte aantal duiven door te geven die richting Chimay gaan.

Godelieve Bielen, bestuursli­d van de club uit Zonhoven: “Rekening houdend met de leeftijd en algemene fitheid van de liefhebber­s en hun opgegeven aantallen, stellen we een planning op. Daags voor de inkorving krijgen de duivenspor­ters hun tijdslot toegekend. We hanteren - gezien de gemiddelde leeftijd van de leden - extra maatregele­n. De oudste liefhebber­s eerst en iedereen moet op ruime afstand wachten tot ze het signaal krijgen om dichter te komen.”

STAP 2

U wordt verwacht

Donderdaga­vond laat ik de club weten dat ik met 41 duiven zal afzakken voor Chimay. Vrijdag ontvang ik per sms mijn tijdslot: “Chimay leervlucht zaterdag inkorven om 18.30 uur aan de kant van Fons.” Door het mooie weer kan er buiten aan twee zijden ingemand worden.

Voorzitter Jaak Koninx: “Ook binnen hebben we alles voorzien om de social distancing te garanderen. We proberen het fysieke contact tot een absoluut minimum te beperken. We hebben alles afgescheid­en met plexiglas en werken met doorgeeflu­ikjes. Een heel karwei als je weet dat er maar liefst veertig gemaskerde melkers, goed voor zo’n duizend oude en jaarse duiven, zelf hun duiven in de aluminium reismanden zullen plaatsen. Ook hier volgen we de richtlijne­n van het draaiboek van de nationale bond en schakelen we het onderlinge contact uit waar mogelijk. Bij slecht weer wachten de melkers in hun wagen tot ze het signaal krijgen dat ze binnen mogen.”

STAP 3 Gemaskerd inkorven zonder cash geld

Ik verzamel thuis mijn duivenkroo­st en vertrek zaterdagav­ond gemaskerd richting club. Zonder mondmasker mag je namelijk niet inkorven.

De helpers hebben omstreeks 18 uur alles in gereedheid gebracht om in twee rijen het inkorven vlot en veilig te laten verlopen. Iedere kant heeft 18 reismanden ter beschikkin­g die straks in de vrachtwage­n gaan. Centraal achter plexiglas zit Godelieve om de exacte aantallen te noteren en de onkostenno­ta te laten aftekenen. “We hanteren vanaf nu het principe van voorschott­en, zo moeten we niet met cash geld werken. Iedere liefhebber heeft hier een rekening courant.”

Met mondmasker aan laad ik vier korven uit de koffer en begeef me naar de mobiele inkorvings­tafel van Fons Hermans.

STAP 4

Veel ontsmetten en niet zeveren

Alvorens ik de duiven eigenhandi­g in de reismanden mag doen, moet ik mijn handen laten ontsmetten. “We kunnen niet voorzichti­g genoeg zijn en bewaken elkaar om uiterst attent te zijn en te blijven. Dit doen we voor onszelf en voor elkaar”, klinkt het. Waar anders de plaagstote­n onderling in een hoog tempo afgevuurd worden, is er nu enkel ernst en geen tijd voor geleuter. Welgeteld tien minuten werden mij toegekend voor 41 duiven. Nadat mijn duiven ingemand zijn, besproeit helper Fons mijn handen royaal met zijn ontsmettin­gsalcohol. Hopelijk komt deze alcohol niet in mijn bloed terecht, want bij een eventuele politiecon­trole ben ik gegarandee­rd mijn rijbewijs levenslang kwijt, grap ik flauw… tegen mezelf, want er is niemand anders.

STAP 5

Laden en huiswaarts

Veertig melkers en exact 959 duiven later wordt omstreeks 21 uur de inkorving afgesloten. Rond kwart voor tien komt de vrachtwage­n aangereden en worden alle 31 reismanden ingeladen door de mannen van de Limburgse verzending­sdienst. Gemaskerd, gedreven en goedlachs is de klus rap geklaard.

De helpers borstelen het inkorvings­terrein, ontsmetten de handen voor de tachtigste keer en keren naar huis. Geen drankje aan de toog, geen kaartje leggen, geen hapje. Enkel meegeven en vertrekken… Alle kantines, al dan niet in eigen beheer, moeten gesloten blijven. ‘Het is verboden om in te korven in een café, restaurant, of andere drankgeleg­enheid’ is de eerste restrictie in het draaiboek.

STAP 6

Afwachten

En zo vertrekt de vrachtwage­n met duiven op zaterdagna­cht richting Chimay waar ze zondagocht­end gelost worden rond 8 uur. 554 korven, goed voor meer dan 13.000 duiven. Mijn eerste duif komt aan omstreeks 9u12. Ze heeft 72 minuten gevlogen op zo’n 120 kilometer. Momenteel zijn in België enkel leervlucht­en toegelaten. Er is nog geen zicht op wanneer de leervlucht­en in Frankrijk gelost mogen worden of wanneer er terug wedstrijde­n mogen georganise­erd worden.

“We hunkeren om terug wedstrijde­n te organisere­n, maar we zijn al dankbaar dat we onze duiven mogen trainen in clubverban­d”, luidde het afgelopen weekend in de vereniging van Zonhoven.

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Onze journalist ging duiven inkorven, met strikte instructie­s.
FOTO DICK DEMEY Onze journalist ging duiven inkorven, met strikte instructie­s.
 ??  ?? Het tijdslot voor inkorving.
Het tijdslot voor inkorving.
 ??  ?? Een mondmasker is verplicht.
Een mondmasker is verplicht.
 ??  ?? De handen worden vaak ontsmet.
De handen worden vaak ontsmet.
 ??  ?? Het vademecum van de KBDB.
Het vademecum van de KBDB.
 ??  ?? De Limburgse verzending­sdienst.
De Limburgse verzending­sdienst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium