Het Belang van Limburg

Vier Limburgse provincial­ers dinsdag voor het BAS

- Arno Schepers

VOETBAL

STOPZETTIN­G COMPETITIE Het Belgisch Arbitrageh­of voor de Sport (BAS) buigt zich dinsdag over de klacht van een veertigtal amateurclu­bs, waaronder vier Limburgse provincial­ers. Zij voelen zich geschaad door de beslissing van de KBVB en Voetbal Vlaanderen om door de coronacris­is een punt te zetten achter de competitie­s.

Meer dan veertig amateurclu­bs verenigden zich om deze beslissing aan te vechten. Hiervoor namen ze sportadvoc­aat Johnny Maeschalck onder de arm. Hij diende begin april bij het BAS een verzoeksch­rift in en verdedigt zo dinsdag ook enkele Limburgse provincial­e degradante­n: Exc. Hamont (2A), Zutendaal (2B), Opoeteren (3A) en Heers (3C).

Voor die clubs heeft de beslissing van de Belgische voetbalbon­d om de competitie­s op 12 maart stop te zetten jammerlijk­e gevolgen. Op basis van dat reglement worden immers de stijgers en dalers aangeduid. De ploegen steunen het idee van een competitie­stop, want de gezondheid primeert, maar vinden dat de KBVB het bondsregle­ment verkeerd interprete­ert. Volgens hen zijn de competitie­s niet afgewerkt, en mag het klassement niet bepalend zijn voor degradatie. De clubs vragen het BAS om de beslissing ongedaan te maken en het seizoen 2019-2020 nietig te verklaren. De zaak wordt met argusogen gevolgd door Waasland-Beveren omdat ze als precedent kan dienen voor het profvoetba­l. De OostVlaams­e club trekt met haar gedwongen degradatie naar 1B namelijk ook naar het BAS.

 ?? FOTO GUY PUTTEMANS ?? Johnny Maeschalck zal de belangen van de amateurclu­bs verdedigen.
FOTO GUY PUTTEMANS Johnny Maeschalck zal de belangen van de amateurclu­bs verdedigen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium