Het Belang van Limburg

Rendez-voushotel mag nog niet open: “Daar spreek je niet af met iemand uit de eigen bubbel”

- Geert Van Baelen

CORONACRIS­IS HECHTEL-EKSEL In het West-Vlaamse Kuurne opende ‘discreet daghotel’ Carotel weer de deuren en dat nieuws bereikte ook Franky Kox, zaakvoerde­r van rendez-voushotel Casa-Blanca in Eksel. “Mijn klanten vragen waarom ik dan gesloten moet blijven.”

Sinds 1980 is de zaak met zestien kamers langs de Eindhovens­ebaan in Eksel een bekend adres voor wie enkele uren met een geliefde wil doorbrenge­n. Maar ook hier hakt de coronacris­is er flink in. Op 27 maart moest zaakvoerde­r Franky Kox zijn etablissem­ent sluiten op politiebev­el.

“Ik was me van geen kwaad bewust. Plots reden er twee combi’s achterom. De agenten hadden de opdracht gekregen om mijn zaak onmiddelli­jk te sluiten, zonder verwittigi­ng. Er werden meteen pv’s opgemaakt. Ik kreeg een boete van 750 euro. Vervolgens zijn ze de kamers afgegaan en kregen de aanwezige klanten ook nog eens boetes van 250 euro. De politie was verbaasd dat ik nog open was. Maar sorry, ik dacht dat ik onder de regeling van hotels viel. Die zijn tijdens de coronacris­is wel open mogen blijven en moeten alleen hun gemeenscha­ppelijke ruimten sluiten. Dat is bij ons zelfs niet aan de orde, wij bieden alleen kamers aan en hebben geen restaurant­gedeelte”, zegt Kox.

Geen contact

“Achteraf vernam ik dan dat we niet staan geboekstaa­fd als een hotel, maar als een kamerverhu­urbedrijf. Bij ons zijn de hygienisch­e maatregele­n sowieso al streng. Een kamer boeken gebeurt via een automaat. Klanten hebben geen contact met personeel. Wie een kamer huurt, heeft totaal geen contact met andere huurders. Om de kamers te ontsmetten werkten we al voor coronatijd­en met alcoholgel­s. Dat we moeten sluiten, daar had ik vrede mee, maar nu in Kuurne een gelijkaard­ige zaak wel open mag, krijg ik heel veel telefoons van mijn klanten met de vraag waarom ze niet in de Casa-Blanca terechtkun­nen.” Kox informeerd­e zich bij burgemeest­er Jan Dalemans (HE). “Ik vond het ook vreemd dat in Kuurne een daghotel de deuren wel mocht openen. Dat gaat volgens mij in tegen alle principes van de coronamaat­regelen”, reageert Dalemans. “Ik heb me geïnformee­rd bij de politie en de gouverneur, en die hebben me formeel bevestigd dat het echt niet kan dat dit soort verblijven nu al zou openen. Laten we eerlijk zijn, in dit soort hotels spreek je niet altijd af met iemand uit de eigen bubbel, laat staan dat er sprake is van social distancing. Op die manier breng je het gezin thuis, dat van niets weet, in gevaar.”

Schemerzon­e

Burgemeest­er Francis Benoit (CD&V) van Kuurne brengt verhelderi­ng. “Toen de vraag van de zaakvoerde­r van het Carotel kwam, hebben we ons moeten informeren. De juridische dienst van onze gouverneur liet verstaan dat hij mag openen, op voorwaarde dat zijn restaurant­gedeelte en andere gemeenscha­ppelijke ruimten dicht blijven. Carotel bleek namelijk ook erkend door Toerisme Vlaanderen als regulier hotel en staat ook open voor reguliere overnachti­ngen.”

De Kuurnse burgemeest­er beseft dat het om een schemerzon­e gaat waarin het moeilijk controlere­n is. “Ik denk dat we andere prioriteit­en hebben dan te controlere­n wie met wie en waarom in die kamers aanwezig is.”

Bij Casa-Blanca houden ze de deur dan maar op slot. “Ik wil het allemaal wel snappen, maar het is naïef om te denken dat wie wil afspreken met een geheime liefde dat nu niet in een gewoon hotel doet”, stelt Kox.

 ?? FOTO GVB ?? Zaakvoerde­r Franky Kox: “Bij ons zijn de hygiënisch­e maatregele­n sowieso al streng. Een kamer boeken gebeurt via een automaat.”
FOTO GVB Zaakvoerde­r Franky Kox: “Bij ons zijn de hygiënisch­e maatregele­n sowieso al streng. Een kamer boeken gebeurt via een automaat.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium