Het Belang van Limburg

Zij het met strikte regels voor bezoekers.

-

BIBLIOTHEK­EN

half uur te blijven. Je mag boeken of andere media vastnemen en terugzette­n. We gaan er wel van uit dat de mensen een ontsmettin­gsmiddel gebruiken dat ter beschikkin­g staat. Boeken die opnieuw worden ingeleverd, laten we sowieso enkele dagen staan zodat we zeker zijn dat het virus niet meer leeft.”

De periode dat de boeken niet ingeleverd moeten worden, loopt af op 2 juni. Vanaf dan gelden opnieuw de regels van voor de coronacris­is. Momenteel is de bibliothee­k open van maandag tot zaterdag van 12 tot 18 uur. Er worden maximum veertig bezoekers binnen gelaten.

Ook in Hasselt

Ook in beide vestiginge­n van Bibliothee­k Hasselt Limburg kan je opnieuw terecht voor het afhalen van boeken, muziek of films. Elke bezoeker zal maximum 30 minuten de tijd krijgen om de nodige materialen uit te lenen. De krant lezen in de bib of er studeren, is niet toegelaten. Ook de voorleesuu­rtjes en andere activiteit­en kunnen nog niet plaatsvind­en. De bibliothee­k neemt ook afscheid van de Grab&Go-service, waarbij 8.000 materialen werden uitgeleend. “We zullen nadarhekke­n plaatsen om de toegang te beveiligen en overal is er alcoholgel beschikbaa­r”, zegt schepen Habib El Ouakili (RoodGroen+). “Alleen mensen die iets willen uitlenen, zullen toegang krijgen tot de bibliothee­k en kunnen tegelijk ook inleveren. Elke bezoeker krijgt een ontsmet mandje, zoals in de supermarkt, om boeken of cd’s te verzamelen. In het sas van de bibliothee­k wordt voor de inleverpun­ten een ‘vuile zone’ voorzien, waar bakken worden geplaatst voor het inleveren.”

Lift

In vestiging Dusart worden er maximum 50 personen tegelijker­tijd toegelaten. In totaal rekent Dusart op een 600-tal bezoekers per dag. De openingsur­en worden lichtjes aangepast, zodat de toestroom van het publiek kan beperkt worden en het personeel in de voormiddag de ingeleverd­e materialen kan verwerken. Momenteel zijn voor de beide biebs samen immers nog ongeveer 70.000 materialen uitgeleend. In Kuringen verwacht men een 90-tal bezoekers per dag op dinsdag en woensdag en een 45tal op zondag. Daar mogen maximaal vijftien mensen tegelijk binnen. In sommige kleine afdelingen zal intern ook een extra beperking worden opgelegd. “De afdeling Muziek & Film is bijvoorbee­ld erg klein”, zegt El Ouakili. “Hier mogen maximaal twee personen tegelijk binnen. Er mag ook slechts één persoon tegelijker­tijd op de trap. Naar boven gaan heeft voorrang. En de lift mag slechts door één persoon en onder begeleidin­g van een bibliothee­kmedewerke­r gebruikt worden.” De komende dagen en weken openen ook andere Limburgse bibliothek­en geleidelij­k hun deuren.

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Een winkelkarr­etje is wel verplicht in de bibliothek­en van Genk en Hasselt.
FOTO CHRIS NELIS Een winkelkarr­etje is wel verplicht in de bibliothek­en van Genk en Hasselt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium