Het Belang van Limburg

Heppens gemeentehu­is in de etalage gezet

- Staf Boons

ERFGOED LEOPOLDSBU­RG Omdat er niet meteen een nieuwe bestemming voor het leegstaand­e gemeentehu­is van Heppen kan gevonden worden, besliste de gemeentera­ad om het te koop aan te bieden. Het gemeentebe­stuur hoopt dat het gebouw zo gespaard kan blijven van de sloop.

Het was blijkbaar een verrassing voor de raadsleden toen de verkoop op de laatste gemeentera­ad geagendeer­d werd. Een verkoop was nooit aan de orde omdat het beleid lang probeerde een nevenbeste­mming voor het gebouw te vinden. “Na het vertrek van de IBO was het de bedoeling om er de muziekacad­emie een stek te geven, maar na de verbouwing­en aan het cultureel centrum bleek die ruimte beter geschikt”, zegt burgemeest­er Marleen Kauffmann. “We hebben lang gezocht naar een nieuwe bestemming die een meerwaarde kon bieden aan de lokale gemeenscha­p, maar dat is helaas niet gelukt. Het leekt ons niet zinvol om het pand nog langer te laten verkommere­n. Vandaar de beslissing om het in de etalage te zetten.”

Het gemeentehu­is met daaraan een klaslokaal werd in 1854 gebouwd op de plaats waar de eerste

Heppense kapel werd opgetrokke­n. Tot de fusie van 1976 was dit gebouw het bestuurlij­ke en administra­tieve hart van Heppen. Ook de plaatselij­ke bibliothee­k vond er onderdak. Nadat de kinderopva­ng verhuisd was naar de vroegere pastorij, kwam het pand leeg te staan.

“Vooral voor de oudere generatie Heppenaren ligt de verkoop gevoelig. Dat is begrijpeli­jk, want het gebouw heeft door zijn rol en ligging decenniala­ng het Heppense dorpsbeeld bepaald. Het is geen beschermd gebouw, maar toch hopen we dat het in de toekomst een rol in de Heppense samenlevin­g kan blijven spelen.”

Het bestuur moet in een volgende stap het openbaar karakter van het gebouw en achterligg­ende speelplein­tje aanpassen tot privédomei­n en de waarde laten schatten. Het aanpalende Pastoor Leo Jansenplei­n met het Heikappers­beeld blijft wel openbaar domein.

 ?? FOTO SB ?? Het Heppens gemeentehu­is wacht op een nieuwe eigenaar.
FOTO SB Het Heppens gemeentehu­is wacht op een nieuwe eigenaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium