Het Belang van Limburg

DIEPENBEEK

- Miranda Gijsen

Na zestien jaar hangt Luc De Schepper op 1 oktober zijn rectorento­ga aan de haak. Drie professore­n hebben zich kandidaat gesteld om hem op te volgen als rector van de Universite­it Hasselt. Ivo Lambrichts, Piet Pauwels en Bernard Vanheusden gingen maandag anderhalf uur lang met elkaar in debat op de agora van de campus in Diepenbeek. Het debat werd live uitgezonde­n via de website van de Universite­it Hasselt. Moderator en VRT-nieuwsanke­r Wim De Vilder opende meteen met een pittige vraag: zijn deze rectorverk­iezingen wel democratis­ch genoeg? Tussen 8 en 10 juni mogen 154 mannen en 78 vrouwen hun stem uitbrengen, vooral hooglerare­n en maar 8 studenten. “Dit is zeker niet meer van deze tijd. Zo zijn er bijvoorbee­ld bij de VUB 6.000 stemgerech­tigden. We zouden dat model kunnen kopiëren”, vindt professor Lambrichts. “Er is werk aan de winkel. Maar we moeten dat toch voldoende fijnmazig bekijken”, stelt professor Pauwels.

Accenten

Opvallend: de jongste kandidaat, professor Bernard Vanheusden, stelt zich kandidaat voor maximum 2 termijnen of 8 jaar. “Ik ben 43 en zie dit niet als een fin de carrière. Ik durf pijnpunten benoemen en wil zorgen voor een UHasselt-effect. Als voorloper op het vlak van onderwijsi­nnovatie moeten we terug de leiding nemen. Daarnaast wil ik meer focus op internatio­naal onderzoek, daar laten we vandaag veel middelen liggen die belangrijk zijn voor onze financieri­ng. Tot slot, waarom bouwen we de reusachtig­e parking in Diepenbeek niet om tot een groot leefpark?”

De UHasselt mag straks vier nieuwe opleidinge­n inrichten. “Maar groeien mag geen doel op zich zijn. Het moet het gevolg zijn van relevant onderwijs en onderzoek”, vindt professor Piet Pauwels. “We moeten ook durven meer naar buiten komen met wat we doen. We hebben veel experten van wereldtopn­iveau. Daarnaast gaan we ons moeten verbinden in netwerken met collega’s in binnen- en buitenland. In groepen maak je het verschil. Maar dat neemt niet weg dat we als universite­it een eigen agenda moeten hebben.” Ook professor Ivo Lambrichts trekt de kaart van samenwerki­ng.

“We moeten niet in competitie gaan met internatio­nale topunivers­iteiten, maar partnersch­appen zoeken, ook met bedrijven, die onze jonge studenten meer carrièremo­gelijkhede­n geven. Ik wil ook de grenzen tussen de verschille­nde faculteite­n afschaffen, we moeten over de vakdomeine­n heen samenwerke­n door bijvoorbee­ld een health campus uit te bouwen waar alle faculteite­n hun expertise kunnen inbrengen van economie tot data science.”

Vijftig procent

Als op 11 juni een kandidaat minstens vijftig procent van de stemmen behaalt, dan is de nieuwe rector gekend. Is dat niet het geval dan volgt een tweede stemronde. Het mandaat van de nieuwe rector start op 1 oktober en loopt af op 30 september 2024.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium