Het Belang van Limburg

Spoor van vernieling in dorpskapel­len

- Jozef Croughs

De regio Gingelom is afgelopen weekend opnieuw geteisterd door vandalenst­reken. Beeldensto­rmers hadden het gemunt op de kapelletje­s. Op minstens vier locaties werden de heiligenbe­elden meegenomen en werd de inboedel kort en klein geslagen.

“Het is de tweede keer in amper enkele weken dat wij dit meemaken. Ook nu had de dader het gemunt op heiligenbe­elden. Het grote beeld uit de kapel van Boekhout is meegenomen en verderop in stukken geslagen. In Mechelen-Bovelingen werd het glas van het kapeldeurt­je kapotgesla­gen en werd het beeld meegenomen. Dat is helaas nog niet teruggevon­den. Eenzelfde scenario op de andere plaatsen in de regio. We overwegen nu om er camera’s te plaatsen”, zegt Jean Claesen, voorzitter van de Kerkfabrie­k van Gingelom.

De kapel van Boekhout is eigendom van de familie Massa. Het is al de tweede keer dat het Mariabeeld gestolen wordt. “Wij hebben het 800 meter verderop op de Meulenberg volledig verbrijzel­d teruggevon­den. Het was een antiek familiestu­k van onze overleden grootmoede­r Paula Sardons. Wij betreuren dit, zeker omdat het in deze coronatijd en tijdens Maria-meimaand een houvast biedt voor veel mensen”, zegt kleinzoon David Missotten. Burgemeest­er Patrick Lismont veroordeel­t het vandalisme: “De talrijke kapellen op ons grondgebie­d zijn opgenomen in de kapelletje­sroute. Ik kan het niet vatten dat er hier iemand rondloopt met een respectloz­e blinde vernielzuc­ht. Het is trouwens niet de eerste keer dat wij hiermee geconfront­eerd worden. Wij hopen de dader op heterdaad te betrappen en ter verantwoor­ding te roepen.” De lokale politie heeft intussen een proces-verbaal opgesteld tegen onbekenden en is gestart met een buurtonder­zoek.

 ?? FOTO JCR ?? Jean Claesen, voorzitter van de Kerkfabrie­k: “We overwegen nu om camera’s te plaatsen.”
FOTO JCR Jean Claesen, voorzitter van de Kerkfabrie­k: “We overwegen nu om camera’s te plaatsen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium