Het Belang van Limburg

VOETBAL Johan Boskamp: “Een topmatch in Spanje of Engeland bijwonen mis ik nog het meest”

- Bob Faesen

Langzaam maar zeker klimt onze huisanalis­t Johan Boskamp (71) uit zijn coronadip. Dat heeft drie redenen: hij kan zijn kleinkinde­ren weer zien, er is voetbal op televisie en hij mag de grens opnieuw over om over voetbal te lullen. “Maar die tweede piek komt nog. Het gezeik is nog lang niet voorbij.”

Of we kunnen Whatsappen? “Is leuk, de kleinkinde­ren hebben me dat uitgelegd en dan kun je elkaar nog eens zien.” Ook Johan Boskamp neemt in coronatijd­en zijn toevlucht tot technische hulpmiddel­en. Hij was de voorbije maanden voorzichti­g. “Ik zit nu eenmaal in de risicogroe­p.”

Of hij bang is geweest? “Nou, ik ben bewust binnen gebleven en hier is niemand op bezoek geweest”, antwoordt hij. “Mijn kleinkinde­ren zijn weleens tot aan het raam gekomen, maar voor de rest heb ik het gedaan zoals wij het nu doen. Via Whatsapp een beetje ouwehoeren. In het begin keek nog ik naar alle praatshows over corona. Halfvijf televisie aan, twaalf uur naar bed. Na twee weken kreeg je er vanzelf schrik van.” Verder bestond Johan Boskamp in coronatijd­en vooral uit het kijken van dvd’s over de Tweede Wereldoorl­og. Intussen heeft hij alles gezien. “Ik ben vorige week aan mijn boekjes begonnen”, zegt hij. Nog gelukkiger werd hij van de terugkeer van de

Bundesliga. “Een verademing na enkele matchen van de Wit-Russische competitie. Dat is niet om aan te gluren! Nu kun je tenminste weer teams als Dortmund, Bayern en Leverkusen aan het werk zien. Stuk voor stuk sterke ploegen die goed voetbal brengen. Kai Havertz van Leverkusen, wat een speler! Die heeft alles, je kunt hem overal opstellen. Groot en snel, hij beweegt mooi, maakt ruimte, … Hij wordt al aan Barcelona gelinkt, hé.”

In Spanje beginnen ze er binnenkort ook weer aan. Zin in?

“Ik las het, ja. Op vrijdag 12 juni zouden ze weer starten. Het blijft dubbel. In Engeland bieden de spelers zelf weerstand. Lyon reageert in Frankrijk (waar de competitie is stopgezet, nvdr.) ook meteen. Die willen toch weer voetballen. Ik weet het niet. Je ziet dat iedereen voor het eigenbelan­g kiest. Linke handel. Deze ziekte is geen kattenpis. Even hout vasthouden - gelukkig is er niemand in mijn onmiddelli­jke omgeving getroffen - maar hier in Asse is het best heftig geweest. Een paar weken geleden hoorde ik voortduren­d sirenes, gelukkig is dat nu een pak minder. Ik heb al een paar keer een balletje getrapt met mijn kleinzoon. Heerlijk.”

Jij mag zelfs de grens alweer over.

“Ik ben al twee keer te gast geweest bij Veronica Inside (het populaire voetbalpra­atprogramm­a in Nederland, nvdr.). Eerst moest ik bellen naar Volksgezon­dheid. Daarna heeft Talpa (de tv-omroep, nvdr.) een brief moeten maken met een stempel erop dat ik analist was voor hun programma en dat ze me nodig hadden. Allemaal prima geregeld, maar ik zit voor één uitzending vijf uur in de auto. Dat ben ik niet meer gewend en ik zeg je: ik was gebroken. Je kunt ook bijna niet over voetbal praten. Die gasten lullen dat vol met showbizz en politiek. Dan zit ik naar boven te kijken. Als het over voetbal gaat, leef ik op.”

Toch moet het deugd hebben gedaan? Jij bent geen huismus, maar net altijd in de weer.

“Ik had er al vrede mee genomen dat het dit jaar niet meer van dat was. Ik had een heel schema voor de zomer, gevuld met Veronica Inside en de VRT. Ik zou nog 60 keer op tv komen, geloof ik. En ik zou een paar EK-wedstrijde­n live meepikken. Dat mis ik nog het meest. Dat ik een vliegtuigj­e pak naar Spanje of Engeland om een topwedstri­jd te bezoeken. Die beleving is nu compleet weg, al ben ik blij dat er weer gevoetbald wordt. Neem nu vorige week Dortmund-Schalke. Dortmund was veel beter, maar ik ben er zeker van dat Schalke meer tegenstand had geboden met publiek in de tribunes. Union Berlin tegen Bayern net hetzelfde. Sommige clubs hebben dat nodig.”

In het Belgisch voetbal ging het de voorbije weken over licenties en de afwikkelin­g van de competitie. Wat dacht je ervan?

“Zoals altijd bleek dat je met gewone mensen te maken hebt. Een voorbeeld: Mehdi Bayat is voorzitter van Charleroi en bepaalt als bondsvoorz­itter ook voor andere clubs wat er gebeurt. Ook Peter Croonen van Genk heeft twee petten op. Het is voor die mensen heel moeilijk om beslissing­en te nemen, want in de eerste plaats denk je aan je eigen club. Dat is geen schande, dat is zo als je niet onafhankel­ijk bent. Maar hoe je het ook draait of keert, die dubbele petten zijn erg onlogisch.”

Even leken we van de play-offs verlost te zijn.

“Toen ik dat las heb ik eens heel hard gelachen. Ik

“Die tweede piek komt nog. Het gezeik is nog lang niet

voorbij”

Johan Boskamp

moest meteen aan Ivan De Witte van AA Gent denken. De play-offs waren zijn kindje. Hij ging dat nooit laten afschieten. Club Brugge is ook heel snel bijgedraai­d toen bleek dat ze geen kampioen zouden worden zonder degradant. Dat is allemaal niet goed voor het voetbal. Nu voelt WaaslandBe­veren zich op de pik getrapt. Niet onlogisch, want ze konden zich nog redden. Iedereen veegt voor eigen deur en dat begrijp ik. Voor mij was er geen enkele reden om niet naar achttien clubs over te stappen. Dan waren we meteen van het probleem van de promotiefi­nale verlost. Volgend jaar vier zakkers en je bent klaar.”

Denk jij dat er straks meer of minder transfers zullen zijn?

“Ik krijg het gevoel dat iedereen spelers zal ruilen. Als ik alles moet geloven wat ik lees, heeft Barcelona straks een selectie van 80 man en hebben ze voor elke nieuwe speler drie spelers in ruil gegeven. Alsof het flippo’s zijn. Ach, niemand weet wat er zal gebeuren. Er is zelfs sprake van een transferpe­riode tot oktober. Elders in Europa voetballen ze nog, terwijl in België, Nederland, Frankrijk en Schotland alles afgelopen is. Dat heeft onvermijde­lijk zijn invloed op de transferma­rkt.”

Genk wil Cyriel Dessers.

“Bij Utrecht mocht hij vorig jaar nog weg en nu is hij zes miljoen waard. Ik weet het nog zo niet. Dessers is een beetje een verhaal van vallen en opstaan, en bij een topclub moet je er elke week staan. Het is wel typisch zo’n speler die goed is als hij vertrouwen voelt. Dat zag je dit seizoen bij Heracles. Hij is ook volwassene­r geworden. Tegen Ajax zette hij iemand als Daley Blind stevig weg en knalde hij hem werelds binnen. Dan kan je natuurlijk iets.”

STVV verloor Jordan Botaka aan Gent. Gaat hij het daar redden?

“Botaka heeft zich bij STVV goed ontwikkeld, zelfs tot aanvoerder. Hij komt er op rechts af en toe goed doorheen. Ik begrijp waarom Gent hem haalt. Lustig kan er niks van en iemand als CastroMont­es - een goed spelertje - wordt beter van concurrent­ie.”

Dan kom ik uit bij Standard. Na de licentiepe­rikelen gaf voorzitter Bruno Venanzi een interview aan het eigen clubkanaal. CEO Alexandre Grosjean ging hem achterna.

“Wat moet je daar mee? Wanneer je door je eigen club geïntervie­wd wordt, krijg je geen kritische vragen. Ik heb alles wat Venanzi zei met een flinke korrel zout genomen.”

Michel Preud’homme denkt aan stoppen.

“Michel had zich zijn terugkeer bij Standard heel anders voorgestel­d. Die dacht heel snel om de prijzen te vechten met Club Brugge. Hij voelt aan dat het niet zal lukken met de selectie die hij straks tot zijn beschikkin­g heeft en dat hij misschien beter kan kappen. Ik begrijp hem. Maar we moeten eerlijk zijn: de aankopen waren niet best, de meeste spelers hebben zich niet goed ontwikkeld en hij heeft problemen gehad met enkele jongens. Deze situatie heeft het Luikse bestuur zelf gecreëerd door hem zoveel macht te geven. Als iemand zoveel petten draagt, biedt niemand weerwoord.”

Felice Mazzu zal hem niet opvolgen. De ex-T1 van Genk koos voor Union.

“Ik begrijp Mazzu en ik juich het besluit van Union toe. Er was een tendens in België om alleen maar buitenland­se trainers aan te stellen. Je hebt toch een heleboel goede Belgische trainers die hier een trainersop­leiding gevolgd hebben. Die jongens komen niet aan de bak. Waarom zou je dan nog een Pro Licence moeten halen?”

Wat te denken van het vertrek van Laszlo Bölöni bij Antwerp?

“Dat was geen verrassing. Een paar maanden geleden heeft hij in een Roemeense krant iedereen afgebrand. Bölöni heeft het fantastisc­h gedaan bij Antwerp. Hij zal hebben aangevoeld dat het zijn laatste seizoen was. Als je dan afscheid neemt met een bekerfinal­e en Europees voetbal heb je het schitteren­d gedaan. Daarvoor heeft Antwerp bijna 20 jaar in tweede klasse gespeeld, hé.”

Er verandert op de Bosuil wel heel veel. Hoedt, Bolat en mogelijk Mbokani zijn er straks niet meer. Geen cadeau voor Ivan Leko.

“Ik ken Luciano D’Onofrio een beetje van mijn tijd bij Standard (lacht). Hij zal altijd tot het einde van de transferpe­riode wachten om zijn selectie rond te maken. Voor een trainer is dat niet leuk. Maar Luciano zorgt er wel voor dat er straks een competitie­f elftal op de mat staat. Daar ben ik niet bang voor.”

Volgend seizoen is al dat jong geweld van Anderlecht een jaartje ouder en meer ervaren. Zal dat zijn vruchten afwerpen?

“Dat kan. Maar het geld is op en ik constateer dat heel veel dure gasten die uitgeleend zijn, zullen terugkeren. Wie gaat die kopen? Trebel mag nu zelfs gratis weg. Dus kan Anderlecht het zich permittere­n Europese (sub)toppers wandelen te sturen als die met een zak geld voor Verschaere­n of Doku afkomen? Lijkt mij sterk.”

In tussentijd heeft Roberto Martinez zijn contract bij de KBVB verlengd. Een logische zet?

“Ik gun het hem van harte. Hij heeft het goed gedaan, al kom ik terug op wat ik eerder zei. Ik zou graag een Belgische trainer bij de Belgische nationale ploeg zien. Martinez en de Rode Duivels hebben elkaar geholpen. Hij heeft die toppers onder zijn hoede en de jongens zijn gelukkig, want ze vinden het een toffe gozer. Ook volgend jaar zijn ze nog favoriet op het EK. Maar als je nu leest wat Martinez verdient (meer dan 3 miljoen euro per jaar, nvdr.), dan zal de volgende bondscoach van België geen genoegen meer nemen met een jaarloon van 100.000 euro. Dat wordt dokken voor de bond.”

Fijn om nog eens over voetbal te hebben kunnen praten?

“Inderdaad, de zinnen effe verzet van dat gezeik. Het is toch een ramp, dat coronaviru­s. Italië, Griekenlan­d en Portugal kondigden al aan dat ze grenzen zullen openen voor toeristen en noem maar op. Ik snap dat allemaal niet. Die tweede piek komt nog. We zijn er nog niet vanaf.”

“De Bundesliga is

een verademing na

enkele matchen van

de WitRussisc­he competitie. Die waren niet om aan te gluren”

Johan Boskamp

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ?? Sinds kort is Boskamp in Nederland weer in de tv-studio’s te bewonderen, maar een live-wedstrijd analyseren - zoals hier met ex-Genkie Theo Janssen zit er nog niet in.
FOTO KRIS VAN EXEL Sinds kort is Boskamp in Nederland weer in de tv-studio’s te bewonderen, maar een live-wedstrijd analyseren - zoals hier met ex-Genkie Theo Janssen zit er nog niet in.
 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Johan Boskamp bleef bewust binnen tijdens de lockdown: “Ik zit nu eenmaal in de risicogroe­p.”
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Johan Boskamp bleef bewust binnen tijdens de lockdown: “Ik zit nu eenmaal in de risicogroe­p.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium