Het Belang van Limburg

77% van klanten draagt geen mondmasker

- Thomas Jansen

In de Limburgse supermarkt­en draagt 77 procent van de klanten geen mondmasker. Dat blijkt uit een telling van Het Belang van Limburg. Een mondmasker is er niet verplicht, maar wordt wel sterk aanbevolen door de Nationale Veiligheid­sraad.

CORONAVIRU­S HASSELT

Bij de toelichtin­g van de exitstrate­gie op 24 april kondigde premier Sophie Wilmès aan dat mondmasker­s een cruciale rol zullen spelen. Het gebruik ervan is verplicht op het openbaar vervoer (voor iedereen ouder dan twaalf jaar) en op het werk, als er niet voldoende afstand gehouden kan worden. Op openbare plaatsen waar de social distance niet gegarandee­rd is, raadt de Nationale Veiligheid­sraad sterk aan om een mondmasker te dragen. Met zo’n masker bescherm je vooral anderen wanneer je zelf, onwetend, ziek zou zijn. Het coronaviru­s verspreidt zich immers via druppeltje­s, bijvoorbee­ld wanneer je spreekt, hoest of niest.

De sterke aanbevelin­g van de Nationale Veiligheid­sraad kent in de supermarkt­en alvast weinig gehoor, zo blijkt uit een telling van Het Belang van Limburg in zeven supermarkt­en in evenveel Limburgse gemeenten. Van de 400 getelde klanten droegen er 308 (77 procent) geen mondmasker. De redenen daarvoor zijn uiteenlope­nd. “Ik sta daar niet bij stil als ik naar de winkel ga”, zegt een klant. “Bovendien is het hier altijd rustig en heb ik niet het gevoel dat ik gevaar loop.” Een andere klant laat het mondmasker, eerder als een statement, links liggen. “Denkt u echt dat zo’n lapje stof ons zal helpen?”, reageert hij. “We zullen door deze coronacris­is heen moeten, en volgens mij sta je sterker als

je het virus eens gehad hebt.”

Grootstede­n

Nochtans raden de supermarkt­en zelf in al hun communicat­ie aan om er eentje te dragen, al willen ze niemand verplichte­n. “Op al onze informatie­ve kanalen wordt die boodschap meegegeven, en ook al ons personeel draagt een mondmasker”, zegt Marco Demerling van Carrefour. “Dat doen ze niet alleen uit veiligheid­soverwegin­gen, maar ook om het goede voorbeeld te geven.” Roel Dekelver van Delhaize schat dat de uitkomst van onze telling zeer dicht bij de realiteit ligt. “Al stel ik vast dat er in onze vestiginge­n in de grootstede­n, zoals Antwerpen en Gent, vaker een mondmasker gedragen wordt”, zegt Dekelver. “In kleinere gemeenten is het misschien wat minder druk, waardoor klanten het gevoel hebben dat een mondmasker niet nodig is. Bovendien zien we dat ook het mondmasker besmetteli­jk is. Zien dragen, doet dragen.” Microbiolo­og Herman Goossens (UAntwerpen) schrikt wanneer hij hoort dat 77 procent van de Limburgse klanten geen mondmasker draagt. “Ik had niet verwacht dat zo weinig mensen het zouden dragen”, zegt Goossens. “Maar ik sluit me aan bij de veronderst­elling dat er in de winkels op het platteland, zoals in Limburg, meer ruimte is. Als je alleen bij de lokale beenhouwer staat en je houdt afstand van het personeel, heeft een mondmasker weinig meerwaarde.”

Verplichti­ng

Daarom vindt Goossens, net als de supermarkt­en, dat mondmasker­s voorlopig niet verplicht moeten worden in de winkels. “Wat mij betreft gaat dat momenteel nog te ver. Er zijn veel studies die aantonen dat de kans op verspreidi­ng op het openbaar vervoer erg groot is. Dan is het logisch dat een mondmasker daar verplicht is. Maar dergelijke studies ontbreken voor de lokale winkels. Ik vind het wel goed dat de regering het aanbeveelt, en ik hoop dat meer en meer mensen er eentje zullen dragen. En misschien is een verplichti­ng buiten het openbaar vervoer over enkele weken of maanden wel opportuun. Dat zal van het aantal besmetting­en afhangen.”

 ??  ??
 ?? SVEN DILLEN
FOTO ?? Een mondmasker dragen in de supermarkt­en is niet verplicht, wel sterk aanbevolen.
SVEN DILLEN FOTO Een mondmasker dragen in de supermarkt­en is niet verplicht, wel sterk aanbevolen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium