Het Belang van Limburg

Erfenissen het laagst in Kinrooi

- KINROOI Sarah Rummens

De omvang van de erfenissen was in 2018 het laagst in Kinrooi, met gemiddeld 81.600 euro. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse belastingd­ienst. De Limburgse gemeente met de hoogste erfenissen is Alken. De teller staat daar op gemiddeld 171.800 euro.

Kinrooi staat niet enkel als laatste op de Limburgse lijst, maar ook op die van heel Vlaanderen. Met 81.600 euro is de gemeente wel heel ver verwijderd van de nummer één op de lijst: Oud-Heverlee. Daar werd er in 2018 gemiddeld 270.200 euro nagelaten aan erfgenamen van overleden familieled­en.

Nog opvallend is de top tien lijst van de gemeenten met de laagste nalatensch­appen van 2018. De helft van die gemeenten zijn namelijk in Limburg gelegen. Dit zijn Hoeselt (94.600 euro), Leopoldsbu­rg (93.600 euro), Maasmechel­en (93.600 euro), DilsenStok­kem (83.500 euro) en Kinrooi. De Limburgse gemeente met de hoogste erfenissen is Alken, met een gemiddelde van 171.800 euro. Op de Vlaamse lijst staat Alken op plaats 57 van de 294 Vlaamse gemeenten.

Voor notaris Bart Van Opstal, woordvoerd­er van notaris.be en gespeciali­seerd in erfenissen, kwamen deze cijfers niet als een verrassing. “Het lijkt mij heel logisch dat Limburg zo laag in de lijst voorkomt”, vertelt Van Opstal. “Bij de erfenis hoort natuurlijk het vastgoed van de overleden persoon. Hoe duurder je woont, hoe groter de omvang van het nalatensch­ap”, legt Bart Van Opstal uit. Alles is dus afhankelij­k van de ligging van het vastgoed. “Iemand met een appartemen­t op de zeedijk in Knokke zal veel meer nalaten aan zijn erfgenamen dan iemand met een appartemen­t in Kinrooi.”

Het vastgoed in Limburg is ook minder waard dan het vastgoed in andere Vlaamse provincies. Uit cijfers van de Koninklijk­e Federatie van het Belgisch Notariaat blijkt dat de gemiddelde waarde van een huis in Limburg 247.007 euro is. Van een appartemen­t is dit in Limburg 208.027 euro. In Vlaams-Brabant is dit gemiddeld 334.893 euro voor een huis en 252.974 euro voor een appartemen­t.

Lager inkomen

Deze cijfers zullen volgens Van Opstal ook worden beïnvloed door de welvaartsd­eling. Iemand met een hoger inkomen heeft meer mogelijkhe­id om te sparen. “De lonen in Brussel liggen bijvoorbee­ld hoger dan in een kleinere Limburgse stad. Ook hier speelt de locatie dus een grote rol.” De lagere waarde in vastgoed kan Limburg misschien wel aantrekkel­ijker maken voor de jongere generatie.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium