Het Belang van Limburg

Leger is ongewenst bezoek op militaire domeinen beu

- PEER/HOUTHALEN-HELCHTEREN/ LEOPOLDSBU­RG Jan Bex

Afgelopen weekend zijn twee quads in beslag genomen op Pampa Range, het NAVO-schietterr­ein van vliegbasis Kleine-Brogel. Opmerkelij­k: afgelopen vrijdag nog maar was er een oproep om weg te blijven van militaire domeinen. “Want dat is gevaarlijk.”

Twee quads werden dit weekend onderschep­t op het schietterr­ein voor F-16’s en helikopter­s in HouthalenH­elchteren. Dergelijk ongewenst bezoek op militaire domeinen is helaas geen alleenstaa­nd feit, stelt Defensie vast. Gisteren (maandag) nog slaagde een ruiter erin te draven op het schietterr­ein van het Antwerpse Brasschaat terwijl er schietoefe­ningen bezig waren.

Gevaarlijk

Als basiscomma­ndant van Kleine-Brogel is kolonel-vlieger Jeroen Poesen de eindverant­woordelijk­e voor Pampa Range, het schietterr­ein van de NAVO op het grondgebie­d van Houthalen

Helchteren en Oudsbergen. “Nog geen maand geleden heeft zich op Pampa een auto vastgerede­n in het zand terwijl F-16’s oefenden met echte munitie. Levensgeva­arlijk. Daarbij wordt Pampa Range ook door DOVO gebruikt voor onontploft­e munitie. Het is gevaarlijk om daar rond te rijden. Crossen op een schietterr­ein dat actief gebruikt wordt, is een dodelijke combinatie.”

Vandalisme

Ook het Kamp van Beverlo heeft heel wat schietstan­den, vooral op grondgebie­d Hechtel-Eksel. “Ook bij ons zijn er recent inbreuken geweest. Bijvoorbee­ld jongeren die gebouwtjes bij schietstan­den her en der vandalisee­rden”, zegt luitenant-kolonel Marc De Wagter, plaatscomm­andant in Leopoldsbu­rg. “Een aantal van die jongeren werd betrapt door onze patrouille­s of door militaire politie. Verder herinner ik me nog een recent incident met een motorrijde­r die op de vlucht voor militaire politie ten val kwam in het zand.”

Zorgt de coronacris­is voor een hernieuwde belangstel­ling voor grote militaire oefenterre­inen? “Misschien”, zegt De Wagter. “Ik stel vast dat de bezoekers van het Koninklijk Park in Leopoldsbu­rg, dat publiek toegankeli­jk is maar tegelijk een domein van Defensie blijft, sinds de coronacris­is vertienvou­digd is.”

Poesen ziet niet meteen een effect door corona. “In feite is dit een constant probleem. We zullen moeten blijven communicer­en om ongevallen te vermijden.”

Wolvenzoek­ers

Dat zegt ook generaal Marc Thys, de huidige transitiem­anager bij Defensie. “We hebben ook al problemen gehad met wolvenzoek­ers in het Kamp van Beverlo. Mensen nemen ongehoorde risico’s zonder het te beseffen. Bovendien is het voor de strafwet een misdrijf als je een militair domein betreedt. We werken nu aan een ontradings­strategie. Meer omheininge­n zou een oplossing kunnen zijn, maar dat kost natuurlijk weer geld. Terwijl er genoeg verbodsbor­den staan op de toegangswe­gen. Dit gaat over de veiligheid van de mensen zelf. Er moet maar eens een dode vallen.”

 ?? FOTO JBX ?? “Je met je wagen, motor, quad of paard begeven op militaire oefenterre­inen als Pampa Range kan levensgeva­arlijk zijn”, benadrukt Defensie. Deze foto werd genomen vanuit een militair voertuig, bestuurd door een militair.
FOTO JBX “Je met je wagen, motor, quad of paard begeven op militaire oefenterre­inen als Pampa Range kan levensgeva­arlijk zijn”, benadrukt Defensie. Deze foto werd genomen vanuit een militair voertuig, bestuurd door een militair.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium