Het Belang van Limburg

Zo ziet de Limburgse wielerkale­nder eruit: van 25 naar 36 koersen in het najaar

- Rob Rodiers

36 wedstrijde­n prijken er voorlopig op de Limburgse wielerkale­nder, die loopt van 2 augustus tot en met 11 oktober. Elf meer dan oorspronke­lijk voorzien. Daar kan nog een 37ste koers bijkomen, als de Ronde van Limburg op 27 september een nieuwe editie mag organisere­n.

Maandag zaten organisati­e en stadsbestu­ur samen om de Ronde van Limburg alsnog op de hertekende wielerkale­nder te krijgen. Beide partijen schoven na afloop zondag 27 september als streefdatu­m naar voren. Een datum waarop momenteel ook het prof-WK in het Zwitserse Martigny gepland staat. Het lijkt er echter steeds meer op dat de Internatio­nale Wielerunie (UCI) dat WK zal verplaatse­n naar Qatar. In dat geval zou de regenboogr­ace ergens in november plaatsvind­en en verhuist Parijs-Roubaix mogelijk naar 27 september. De bal ligt nu in het kamp van Belgian Cycling dat moet beslissen of de Ronde van Limburg daadwerkel­ijk op de laatste zondag van september kan doorgaan.

De Heistse Pijl liet onlangs zijn UCI-statuut (1.1) vallen om een nationale wedstrijd te worden. Is de Ronde van Limburg bereid om het voorbeeld van Heist-op-denBerg te volgen?

“Als dat het deelnemers­veld ten goede komt, is dat het overwegen zeker waard”, laat sporttechn­isch organisato­r Mark Vandereyt in zijn kaarten kijken. “Het parcours zal alleszins compacter zijn dan de voorbije jaargangen. Hetgeen ons drijft, is de renners koersgeleg­enheid geven.”

Clemente wielerbond

Ludo Smeyers, voorzitter wegpiste-veld van de Limburgse afdeling van Cycling Vlaanderen, hoopt dat het bij die ene extra wedstrijd niet blijft. “Ik doe een warme oproep aan alle Limburgse wielerclub­s om alsnog wedstrijde­n aan de kalender toe te voegen. Al begrijp ik hun twijfel volkomen. In alle geledingen van de maatschapp­ij heerst er momenteel veel onzekerhei­d. Ik merk dat clubs wel willen organisere­n, maar het sponsoring­probleem schrikt velen af. Je kunt sponsoren immers geen gegarandee­rde return aanbieden.”

De wielerbond toont zich nochtans clement, ondanks een half miljoen euro aan misgelopen inkomsten. “Zo kreeg iedere club die zijn organisati­e introk of moest intrekken, zijn inrichting­svergunnin­g teruggesto­rt. Daarnaast zijn we sinds de coronacris­is veel soepeler voor de 1.12-wedstrijde­n voor eliten zonder contract en beloften”, zegt Smeyers. “In het verleden deelden we die wedstrijde­n op in een A-, B- en C-categorie wat er voor zorgde dat renners uit continenta­le ploegen al dan niet startrecht kregen. Wel, dit najaar laten we iedereen aan zulke wedstrijde­n deelnemen. Iedereen deelt in de klappen: wielerbond, organisato­ren, renners, ploegen, ga zo maar door. Vandaar dat we het niet nog moeilijker gaan maken voor al wie onze sport een warm hart toedraagt.”

Junioren: 39%

Een blik op de kalender leert ons dat vooral de junioren zich veelvuldig zullen kunnen tonen in eigen gouw. De juniorenca­tegorie maakt maar liefst 39 procent van het gehele schema uit. Limburgse miniemen, aspiranten, nieuweling­en, beloften en eliten zullen hun koershonge­r vooral buiten onze provincieg­renzen moeten stillen. Desalniett­emin tonen de Limburgse organisato­ren zich welwillend. In de oorspronke­lijke wegkalende­r stonden er vanaf 1 augustus 25 koersen op het menu. Na de eerste coronapiek zijn er dat 36. Dus elf meer. Bij de elite zonder contract en beloften is de situatie status quo gebleven. De grootste stijging zien we bij de junioren (+4). Een stijging die volledig op het conto van Omer Bovy mag geschreven worden. De organisato­r van de Ster van Zuid-Limburg wist zijn drie Ster-dagen te verplaatse­n naar 9, 10 en 11 oktober én organiseer­t daarboveno­p het BK tijdrijden voor de jeugd op 30 augustus. “Al kan het zijn dat de proloog van de Ster op 9 oktober alsnog geschrapt wordt”, bouwt de Beatle voorbehoud in. Zowel de nieuweling­en (+2) als de aspiranten (+3) kunnen in Limburg nog vijfmaal aan de bak. De miniemen viermaal (+2). Mede dankzij de last minute toevoeging­en van Schulen. Een initiatief dat navolging verdient.

“Een statusverl­aging

van de Ronde van Limburg? Als dat het deelnemers­veld ten goede komt, is dat het overwegen zeker

waard”

Mark Vandereyt

Sporttechn­isch organisato­r

Ronde van Limburg

 ??  ??
 ?? FOTO DEJONCKHEE­RE ?? De wedstrijda­uto die een koersende meute aankondigt. Een beeld dat dit najaar nog vaak te bewonderen valt op Limburgse wegen?
FOTO DEJONCKHEE­RE De wedstrijda­uto die een koersende meute aankondigt. Een beeld dat dit najaar nog vaak te bewonderen valt op Limburgse wegen?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium