Het Belang van Limburg

Braziliaan­se president Bolsonaro heeft corona: “Ik voel me prima”

- CORONACRIS­IS

De Braziliaan­se president Jair Bolsonaro (65) heeft positief getest op corona. Dat maakte hij zelf bekend in een interview met CNN. De president, die het virus altijd geminimali­seerd heeft. voegde er wel aan toe dat hij zich prima voelt.

Brazilië moet met 1,6 miljoen coronabesm­ettingen alleen nog de VS laten voorgaan in de statistiek­en. Er vielen ook al bijna 65.000 doden, al zijn die cijfers volgens experts zelfs nog een onderschat­ting. Maar president Bolsonaro leek niet van plan om daar veel aan te veranderen. Zo noemde hij het virus veelvuldig “een licht griepje” en weigerde hij halsstarri­g om maatregele­n te nemen omdat die een te grote impact op de economie zouden hebben. Brazilië is ondertusse­n al toe aan zijn derde minister van Volksgezon­dheid sinds de coronacris­is. De twee vorige ministers namen ontslag omdat ze geen strengere maatregele­n mochten nemen. Nu zit een hoge legeroffic­ier op de stoel, en die voert wel het beleid dat de president wil. Bolsonaro droeg op openbare optredens zelden een mondmasker, stapte mee in betogingen tegen de coronamaat­regelen en schudde geregeld de hand van andere hoogwaardi­gheidsbekl­eders.

Hydroxychl­oroquine

Nu blijkt hij dus zelf besmet. Afgelopen weekend was hij nog met een van zijn zonen op een diner in de Amerikaans­e ambassade ter gelegenhei­d van Onafhankel­ijkheidsda­g. Hij vloog ook naar de staat Santa Catarina die door stormen was geteisterd.

“Ik voel mij prima”, zei Bolsonaro in een interview met CNN nadat hij de resultaten van zijn test had bekendgema­akt. Hij vertelde ook dat hij hydroxychl­oroquine gebruikt en dat het volgens hem “heel effectief” is. Wetenschap­pers hebben nochtans eerder al aangetoond dat het malariamed­icijn allesbehal­ve effectief is, het kan zelfs gevaarlijk zijn.

De laatste tijd bepleit Bolsonaro een snelle heropening van de economie van zijn land en inmiddels worden de beperkinge­n op veel plaatsen al versoepeld. In de miljoenens­tad Rio de Janeiro zijn bijvoorbee­ld alweer restaurant­s en bars geopend en gaan al veel mensen opnieuw naar de strandprom­enade op Copacabana.

 ?? FOTO AFP ?? De Braziliaan­se president Jair Bolsonaro gaf in april al eens hoestend een speech. Toen al werd gedacht dat hij corona had. Nu testte hij echt positief.
FOTO AFP De Braziliaan­se president Jair Bolsonaro gaf in april al eens hoestend een speech. Toen al werd gedacht dat hij corona had. Nu testte hij echt positief.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium