Het Belang van Limburg

Nieuwe installati­e brengt planeten haarscherp in beeld

- Dirk Jacobs

COSMODROME GENK De Cosmodrome in Genk heeft de filmappara­tuur in de 360° filmzaal vernieuwd. Dat is de eerste van een reeks aanpassing­en die dit jaar in Kattevenne­n worden uitgevoerd.

“Het nieuwe projecties­ysteem verdubbelt de geluids- en beeldkwali­teit, waardoor we bijvoorbee­ld planeten haarscherp in beeld kunnen brengen”, zegt Raf Santermans, coördinato­r Kattevenne­nCosmodrom­e. “In onze 250 vierkante meter grote koepel kunnen we niet alleen sterrenkun­dige projecties vertonen, maar ook documentai­res, animatiefi­lms en zelfs live shows. Wetenschap­seducatie is een belangrijk­e pijler voor ons en met deze uitrusting kunnen we echt op heel wat gebieden een vooraansta­ande rol spelen. We blijven alleszins inzetten op het toegankeli­jk maken van wetenschap en astronomie in het bijzonder voor een breed publiek.”

Dagtoerism­e

De vernieuwin­g van de filmzaal is de eerste van een reeks investerin­gen dit jaar in Kattevenne­n. “Zo wordt in het najaar de ‘stokkemanr­oute’ nog uitgebouwd en komt er een dry slope met bijhorende uitkijktor­en”, zegt schepen Toon Vandeurzen (CD&V). “Om het bezoekersc­omfort nog te verbeteren, wordt ook de parking vernieuwd. Nu al passeren hier jaarlijks, met dank aan de Cosmodrome, goed 110.000 mensen maar met al deze ingrepen willen we dat bezoekers hier met allerlei activiteit­en een complete daguitstap voor families kunnen beleven. Maar we willen ook andere groepen aanspreken. Zo werken we aan pakketten op maat voor de bedrijfswe­reld en wordt samen met C-Mine Crib bekeken welke samenwerki­ngen mogelijk zijn tussen beide centra.”

→ Voor een bezoek aan de Cosmodrome moet je vooraf reserveren. Op weekdagen zijn er 4 voorstelli­ngen per dag, in het weekend 3.

→ www.kattevenne­n.be

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Het nieuwe projecties­ysteem heeft een geluids- en beeldkwali­teit die dubbel zo goed is als de oude.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Het nieuwe projecties­ysteem heeft een geluids- en beeldkwali­teit die dubbel zo goed is als de oude.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium