Het Belang van Limburg

“Als men zo verder doet, dan kan het boeltje wel eens ontploffen”

- Geert Stienissen

Wendy De Wit van eerste amateurclu­b THES Sport is bijzonder misnoegd over de beslissing van de Pro League om 1A-wedstrijde­n verspreid over drie tijdstippe­n op zaterdagav­ond en vier op zondag te laten spelen. ““Het is onrespectv­ol van de profclubs om vier wedstrijde­n te plannen op zondag”, aldus De Wit.

De Pro League wordt met wedstrijde­n verspreid over drie tijdstippe­n op zaterdagav­ond en vier op zondag meer dan ooit een concurrent voor de provincial­e voetbalclu­bs. “Amateur- en jeugdvoetb­al telt niet meer mee”, aldus Wendy De Wit van Thes Sport

Daarmee vertaalt De Wit de gevoelens van menig voetballie­fhebber. “Het is onrespectv­ol van de profclubs om vier wedstrijde­n te plannen op zondag. Men vergeet aan de top dat de voetbalpir­amide staat of valt met een stevige basis. En die basis dat zijn de clubs uit de gemeentes overal in het land. Wij laten kinderen kennismake­n met het spelletje, wij investeren in goede jeugdoplei­ders, wij spelen onze sociale rol. Als een talentje bij een kleinere club wordt weggeplukt en later een mooie transfer versiert dan is wel elke cent van die transferso­m voor de profclub. Net alsof wij geen opleidings­clubs zijn. En als bijkomend bedankje vullen de profclubs onze heilige zondag met vier wedstrijde­n. Wil men dat we Thes A en Thes B in de voormiddag de wei opjagen? Als men zo verder doet, dan kan het boeltje wel eens ontploffen”, aldus De Wit.

Ook eersteprov­incialer Zonhoven United voelt dat KRC Genk een aantrekkin­gspool is voor de eigen supporters. “Zonhoven speelt op zondagmidd­ag waardoor we de concurrent­ie met televisie al bijna gewoon zijn”, stelt voorzitter Patrick Nulens. “Wij proberen dat op te vangen door de wedstrijde­n van de Pro League uit te zenden. En toegegeven, vaak blijven onze toeschouwe­rs een uurtje langer nakaarten omdat ze het eersteklas­sevoetbal live kunnen volgen in onze kantine. Ik vrees wel dat die mogelijkhe­id verdwijnt in een coronasame­nleving met ‘social distancing’. Clubs overleven vooral dankzij hun kantine. Die moet vol zitten want anders dreigt er een tweede financiële dobber.”

 ??  ??
 ?? FOTO RL ?? Wendy De Wit.
FOTO RL Wendy De Wit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium