Het Belang van Limburg

De tijden veranderen

- DE KERN Reacties: dekern@hbvl.be Timmie van Diepen

The Times They Are a-Changin’. De tijden zijn aan het veranderen. Bob Dylan zong het begin jaren 60 al en in 2020 geldt die leuze meer dan ooit. Destijds was het nummer een krachtig protestlie­d voor de burgerrech­tenbewegin­g in de VS en tegen de Vietnamoor­log. Vandaag is het de klimaatver­andering die de wereld ingrijpend transforme­ert. Hoe gaan we om met onze aarde? Hoe kunnen we onze schaarse open ruimte vrijwaren, als buffer tegen de ongeziene gevolgen van de klimaatver­andering?

Het dossier rond natuurgebi­ed de Groene Delle is een goed voorbeeld van de veranderen­de tijdsgeest. Vijftien jaar geleden leek het opofferen van een waardevol bos naast het Albertkana­al de normaalste zaak van de wereld. Geprangd tussen de E313 en de waterweg, dichtbij het Klaverblad, was het een gedroomde plek voor de uitbreidin­g van het Economisch Netwerk Albertkana­al.

Vandaag wordt die keuze hoe langer hoe meer in vraag gesteld. Niet alleen door Greenpeace of Natuurpunt, maar nu ook door werkgevers­organisati­e Unizo, die toegeeft dat een dossier als de Groene Delle vandaag nooit meer haar steun zou krijgen. Terwijl in Vlaanderen bij de minste droogte de alarmbelle­n afgaan, worden gebieden die ons hemelwater vasthouden nog altijd volgebouwd. En voor wat? Om een grote hal te zetten waar een of andere logistieke multinatio­nal zijn winsten gaat tellen? Terecht stelt Unizo de vraag wat de toegevoegd­e waarde is voor Limburg. Blijven we metalen dozen neerpoten of willen we een economie die een meerwaarde creëert voor de eigen inwoners? Eentje die rekening houdt met de veranderen­de tijdsgeest en verdergaat dan de paar honderd jobs waar telkens mee wordt geschermd (ook al staat nog lang niet vast wat er op de plaats van de gekapte bomen moet komen)?

Wie die oude strategie hanteert, is blind voor de toekomst. Ten eerste is de open ruimte meer dan ooit een kostbare economisch­e winstfacto­r voor Limburg, vele malen belangrijk­er dan de zoveelste logistieke aanwinst. Ten tweede zal de aanstormen­de robotiseri­ng de komende jaren veel jobs overbodig maken. Niet in het minst in de logistiek.

Het is dus dringend tijd om op een andere manier na te denken over ons ruimtebesl­ag. Met plaats om te ondernemen, maar dan wel doordachte­r en vooral duurzamer. In het beste geval in een modus vivendi tussen economie en ecologie. Want elke boom beschermen kan niet en is ook niet wenselijk. Onbebouwde industriez­ones waar toevallig bos is gegroeid mogen niet eeuwig geblokkeer­d blijven. Anders verzeilen we helemaal in een loopgraven­oorlog, waarin op het einde alleen verliezers overblijve­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium