Het Belang van Limburg

Rijexamen afleggen? Limburgers moeten twee maanden wachten

- Tom Huygen

VERTRAGING ALKEN/BREE Door de coronacris­is lopen ook de wachttijde­n voor het afleggen van rijexamens stevig op. In onze provincie is de vertraging het grootst. Wie nu een afspraak maakt voor een rijexamen in Alken of Bree, zal dit pas ten vroegste vanaf 15 september kunnen afleggen.

Vlaams Parlements­lid en burgemeest­er van Oudsbergen Lode Ceyssens (CD&V) trekt aan de alarmbel: “Deze wachttijd is veel te lang. De achterstan­d moet snel weggewerkt worden, anders hinken we nog maanden achterop.”

“De coronacris­is is natuurlijk de belangrijk­ste oorzaak”, aldus Ceyssens. “Hierdoor moesten in heel Vlaanderen meer dan 30.000 examens uitgesteld worden en die moeten nu allemaal ingehaald worden. Maar dat is niet alles. Tijdens de zomermaand­en willen sowieso meer jongeren hun rijbewijs halen. Daarnaast zien we ook nog een stijging in het aantal mensen die voor hun motorrijbe­wijs (categorie A).”

Maatregele­n

Bevoegd Vlaams minister Lydia Peeters (Open Vld) kondigde donderdag in het Vlaams Parlement maatregele­n aan. De beschikbar­e examinator­en in

Vlaanderen zullen maximaal ingezet worden, zodat ze 20 tot 25 procent meer uren moeten presteren tot het einde van het jaar. Daarnaast slaagden zes examinator­en vervroegd op hun examen waardoor ook zij ingezet kunnen worden.

Belangrijk voor Limburg

“Dat is zeer welgekomen”, reageert Ceyssens. “Hopelijk kunnen we de wachttijde­n zo wat inkorten. Voor onze provincie is dat extra belangrijk. Limburgers moeten het langste wachten, maar hebben hun auto net wel het meeste nodig. Limburg is de Vlaamse provincie met de minste opties wat betreft openbaar vervoer. Daarom is het heel belangrijk dat jongeren hier hun rijbewijs kunnen halen. Dat is cruciaal voor werk en studies.”

 ?? FOTO FM ?? Door de coronacris­is lopen ook de wachttijde­n voor het afleggen van rijexamens stevig op.
FOTO FM Door de coronacris­is lopen ook de wachttijde­n voor het afleggen van rijexamens stevig op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium