Het Belang van Limburg

Iedereen wil af van oranje zones

- Jesse Van Regenmorte­l

KLEURCODES­YSTEEM

HASSELT

Naar een groene zone kan je op reis, van een rode zone blijf je weg, op straffe van een boete en verplichte quarantain­e. Maar wat met die oranje zones? Toch ook gebieden met een hoog gezondheid­srisico. Werkgevers­organisati­e VOKA en de touroperat­oren spraken zich woensdag al uit tegen deze onduidelij­kheid. Oppositiep­artij sp.a wierp de kwestie gisteren op bij monde van Kamerlid Melissa Depraetere. “Wat ons betreft mag oranje er tussenuit. Wat wij vragen, is duidelijkh­eid. Bij groen en rood is er geen twijfel. Maar bij code oranje wordt de verantwoor­delijkheid bij de reiziger gelegd. De regering zegt eigenlijk: de situatie is niet veilig, maar je mag wel het risico nemen. Dat is wat gemakkelij­k hé. En als oranje plots rood wordt, zal de reiziger dan thuis geraken?”

Overigens blijft het ook opletten geblazen voor wie naar een groene zone reist. Als die plots rood wordt, zal in veel gevallen immers de reisbijsta­ndsverzeke­ring niet tussenkome­n. “Onze regeling voor pakketreiz­en blijft wel van toepassing”, klinkt het op het kabinet van federaal minister voor Consumente­nzaken Nathalie Muylle (CD&V). “Als je door overmacht niet kan vertrekken, krijg je je reis terugbetaa­ld. Wie zelf zijn reis organiseer­t, legt best de nodige voorzichti­gheid aan de dag.”

Internatio­nale code

Maar de vraag is dus: is die kleurcode oranje wel of niet voor iets goed? Wel, zegt Peter Poulussen, woordvoerd­er van minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld). “Vanwaar komen die kleurcodes? Het zijn de landen van bestemming die aangeven dat er in bepaalde regio’s een lockdown van toepassing is, dan wel dat er geen probleem is, of – bij oranje – dat er een grotere waakzaamhe­id is. Het is niet België dat beslist dat Lissabon code rood krijgt, hé. Portugal zegt dat. Buitenland­se Zaken gebruikt dat stoplicht al langer om aan te geven hoe veilig een regio is. Het is een code die internatio­naal aanvaard wordt, in de communicat­ie tussen landen. En als er morgen een uitbraak is in de Kempen, zal België misschien aangeven dat daar code oranje geldt. Dan zal heel Europa weten: hier zijn meer besmetting­en dan normaal, we moeten waakzaam zijn, maar de situatie is niet dramatisch.”

REISBIJSTA­ND

 ?? FOTO REUTERS ?? Wie niet echt in Lissabon moet zijn, doet er goed aan de Portugese hoofdstad te mijden. Het is één van de drie rode reisbestem­mingen. “En het is niet België dat dit beslist, maar Portugal zelf.”
FOTO REUTERS Wie niet echt in Lissabon moet zijn, doet er goed aan de Portugese hoofdstad te mijden. Het is één van de drie rode reisbestem­mingen. “En het is niet België dat dit beslist, maar Portugal zelf.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium