Het Belang van Limburg

Geen reisverbod voor Zweden waar corona het hevigst woedt

-

De overheid heeft enkel de Spaanse stad Lleida, de Spaanse regio A Mariña en de Portugese hoofdstad Lissabon als rode zone bestempeld. Reizen naar Zweden vinden ze geen probleem. Nochtans is dat het Europese land met het hoogste aantal besmetting­en per 100.000 inwoners.

Wie intussen al is afgereisd naar een rode zone, moet bij terugkeer verplicht een coronatest laten afnemen en in quarantain­e gaan, op straffe van een boete tot 4.000 euro. Voorlopig is geen enkel land oranje. De kleurcodes zijn toegekend op basis van informatie die nu beschikbaa­r is. De lijst kan elke dag aangepast worden als de toestand daar wijzigt. Buitenland­se Zaken geeft ook aan in welke landen Belgen welkom zijn. Reizen naar Finland,

Ierland, Malta en Noorwegen is nog niet mogelijk. Reizen naar Spanje, Portugal, Denemarken, Cyprus, IJsland en het Verenigd Koninkrijk kan enkel mits een test, quarantain­e of andere voorwaarde­n.

Opvallend: reizen naar Zweden is vandaag geen probleem, vindt de overheid. Nochtans is dat het Europese land met het hoogste aantal besmetting­en. Zo waren er de jongste twee weken in de regio rond Stockholm 136 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners. Ter vergelijki­ng: in Lissabon waren dat er 101, in A Mariña amper 47. Professor epidemiolo­gie Pierre Van Damme (UAntwerpen) begrijpt niet waarom Zweden niet oranje is. “Mensen die uit Zweden terugkomen, krijgen een vals gevoel van veiligheid. Door Zweden op de oranje lijst te zetten, geef je een duidelijk signaal: wees voorzichti­g.”

 ?? FOTO TT ?? Je kan nog probleemlo­os naar Zweden op vakantie, het land met relatief het hoogste aantal coronabesm­ettingen van Europa.
FOTO TT Je kan nog probleemlo­os naar Zweden op vakantie, het land met relatief het hoogste aantal coronabesm­ettingen van Europa.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium