Het Belang van Limburg

Pijnlijke maandstond­en kunnen op ziekte wijzen

- Beau Melders

Buikpijn tijdens de regels wordt meestal weggewuifd. Maar vaak is de oorzaak endometrio­se, een ziekte die tien procent van alle vrouwen treft. Deze week ging de getuigenis van de Gentse Ellen Andries viraal. Haar maandstond­en gingen telkens gepaard met braken, flauwvalle­n en extreem bloedverli­es.

Pas na tien jaar en tientallen gynaecolog­en later is Ellen Andries eindelijk van alle pijn verlost. Wat blijkt: ze lijdt aan endometrio­se. Een ziekte waardoor haar organen aan elkaar kleefden en ze quasi onvruchtba­ar was geworden. Als bij wonder kreeg ze na haar behandelin­g toch nog een kindje.

Een herkenbaar verhaal meent Greet Mestdagh, gynaecolog­e aan het Ziekenhuis Oost-Limburg. “De ziekte treft namelijk vijf tot tien procent van alle vrouwen. Dat is enorm veel, maar net als vele andere ziekten bestaan er verschille­nde gradaties. In veel gevallen zijn er geen klachten en heeft het weinig gevolgen.” Maar in extreme gevallen gaat endometrio­se gepaard met ondraagbar­e pijn, overdreven bloedverli­es, pijn bij het vrijen en zelfs onvruchtba­arheid. “Per week krijgen we toch gemiddeld vijf patiënten over de vloer met klachten. En we opereren meer dan honderd vrouwen per jaar.”

Chronische ziekte

Een ziekte die frequent voorkomt, maar wat is het juist? “Het is een chronische hormonale aandoening waarbij tijdens de regels, cellen van het baarmoeder­slijmvlies in de buikholte geraken. En dat zorgt voor verkleving­en.” Organen zoals de blaas, eierstokke­n en zelfs de darmen kunnen daardoor tijdens de maandstond­en aan elkaar plakken. Met elke maand opnieuw hevig pijn en letsels tot gevolg. “En dat kan op lange termijn tot onvruchtba­arheid leiden”, aldus Mestdagh. Buikpijn is toch eigen aan maandstond­en, hoe herken je het? “Dat klopt. Maar wanneer je over de grond kruipt van de pijn, dan moet er toch een belletje gaan rinkelen.” Het grote gevaar is dat de ziekte niet herkend wordt en duizenden vrouwen er onbewust mee rondlopen. “En hoe langer endometrio­se onbehandel­d blijft, hoe groter het risico op vruchtbaar­heidsprobl­emen.” De arts roept jonge meisjes dan ook op om bij hevige pijn meteen een afspraak bij een gynaecoloo­g te maken. Via vaginaal onderzoek, echografie of laparoscop­ie kan de arts de ziekte constatere­n. “De verkleving­en kunnen dan verwijderd worden, maar genezen van de hormonale ziekte kan je nooit. Het stopt wanneer de cyclus stopt. Dat kan door het toedienen van de pil of met de menopauze.”

 ?? KINNET
FOTO INGE ?? Ellen Andries (midden) leidde aan endometrio­se, een aandoening die kan leiden tot ondraagbar­e pijn en zelfs onvruchtba­arheid.
KINNET FOTO INGE Ellen Andries (midden) leidde aan endometrio­se, een aandoening die kan leiden tot ondraagbar­e pijn en zelfs onvruchtba­arheid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium