Het Belang van Limburg

Nog snel tweedehand­swagen kopen, en dan op vakantie

- Thierry Goeman

AUTOSECTOR BRUSSEL Nu ze niet massaal met het vliegtuig op vakantie gaan, kopen veel mensen nog snel een tweedehand­swagen om mee op reis te vertrekken. Uit cijfers van sectorfede­ratie Traxio blijkt dat de verkoop in juni met bijna 22 procent is gestegen in vergelijki­ng met dezelfde maand vorig jaar.

Net als veel andere sectoren heeft ook de autoverkoo­p zwarte sneeuw gezien, door de verplichte sluiting van garages en toonzalen. In april daalde de verkoop van nieuwe wagens zelfs met 90 procent. Intussen is er een zeker herstel aan de gang. Uit cijfers van Febiac blijkt dat er in juni 49.141 nieuwe wagens werden verkocht: zo’n 1.000

2019.

De markt van de tweedehand­swagens heeft zich veel spectacula­irder hersteld. In april bereikte de verkoop een dieptepunt: een daling met 81 procent. Maar in juni werden plots weer 71.093 auto’s ingeschrev­en, een stijging met net geen 22 procent in vergelijki­ng met juni 2019. Volvo Selekt spreekt van een stijging met 35 procent. Bij Cardoen heeft Ivo Willems het over een stijging van de verkoop van tweedehand­swagens of snel leverbare stockwagen­s met 59 procent in juni en met 38 procent begin juli.

minder

dan

in

Schrik openbaar vervoer

juni

“Dat heeft voor het grootste stuk te maken met de vakantie. Veel mensen hebben hun vliegvakan­tie laten varen door Covid-19 en kiezen voor een autovakant­ie. Door voor een jonge tweedehand­swagen te kiezen om mee op reis te gaan, sparen ze geld uit”, zegt Filip Rylant van Traxio.

Ook de onmiddelli­jke

beschikbaa­rheid is volgens Jeroen Lissens van BMW een belangrijk­e troef. Door de coronacris­is zijn de leveringst­ermijnen voor veel nieuwe wagens wat opgeschove­n. “Mensen die een auto kopen, willen daar liever zo snel mogelijk mee kunnen rijden en op vakantie vertrekken ”, zegt Lissens. “Bovendien kiezen ook

meer mensen om zich weer met de auto te verplaatse­n in plaats van met het openbaar vervoer. Want de schrik om besmet te raken, blijft groot”, klinkt het bij Traxio, dat de overheid steun vraagt voor de gehele autosector.

Want de omzetverli­ezen van maart, april en mei voor zowel nieuwe als tweedehand­swagens kunnen niet meer goedgemaak­t worden dit jaar. De sectorfede­ratie verwacht dit jaar voor de tweedehand­smarkt een verlies van minstens 15 procent, voor de verkoop van nieuwe wagens zelfs 20 procent.

De autosector in ons land telt 7.000 bedrijven die in totaal 80.000 mensen tewerkstel­len.

 ?? FOTO PUT ?? Uit cijfers van sectorfede­ratie Traxio blijkt dat de verkoop van tweedehand­swagens in juni met bijna 22 procent is gestegen.
FOTO PUT Uit cijfers van sectorfede­ratie Traxio blijkt dat de verkoop van tweedehand­swagens in juni met bijna 22 procent is gestegen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium