Het Belang van Limburg

Een vijfde meer pleegkinde­ren in Vlaanderen

De pleegzorg in Vlaanderen zit in de lift. In twee jaar tijd steeg het aantal pleeggezin­nen met 15 procent tot net geen 6.000. Het aantal pleegkinde­ren nam met een vijfde toe tot ruim 7.700.

- PLEEGZORG BRUSSEL Yves Lambrix

Dat blijkt uit actuele cijfers die Vlaams Parlements­lid Vera Jans (CD&V) heeft opgevraagd bij haar partijgeno­ot, Welzijnsmi­nister Wouter Beke. “Binnen de vele pleeggezin­nen in Vlaanderen wordt elke dag opnieuw onbeschrij­flijk veel en goed werk geleverd”, zegt Vera Jans. Wat zeggen de cijfers?

- 15 procent meer pleeggezin­nen: het aantal pleeggezin­nen is in Vlaanderen gestegen van 5.181 in 2017 naar 5.986 vorig jaar. Met 1.792 pleeggezin­nen stond de provincie Antwerpen veruit op kop. In Limburg zetten 161 nieuwe gezinnen hun hart & huis open. In totaal vingen vorig jaar in deze provincie 869 gezinnen een pleegkind op (+23%).

- 19 procent meer pleegkinde­ren en -gasten: ook het aantal pleegkinde­ren en pleegvolwa­ssenen (pleeggaste­n) ging fors de hoogte in, tot 7.756 vorig jaar. Dat zijn 1.229 personen of 19 procent meer dan twee jaar voordien. In Limburg steeg het aantal pleegkinde­ren en -gasten in dezelfde periode van 928 naar 1.145, een stijging van ruim 23 procent.

Vier modules

Een pleeggezin is een warme, doeltreffe­nde oplossing om kinderen (tijdelijk tot enkele jaren) op te vangen die door een ernstig probleem niet in het eigen gezin of zelfstandi­g kunnen wonen. Dat kan op vrijwillig­e vraag van de ouders of door een beslissing van de jeugdrecht­bank. België is één van de weinige landen die ook pleegzorg voor volwassene­n met een handicap en/of een psychiatri­sche problemati­ek (pleeggaste­n) organiseer­t en ondersteun­t.

Er zijn vier vormen binnen pleegzorg. In de ondersteun­ende pleegzorg

Vera Jans (CD&V),

Vlaams Parlements­lid

gaat het om een kortstondi­g verblijf in een pleeggezin om een weekend of vakantie een acute nood of crisis op te vangen. Daarnaast is er de perspectie­fzoekende pleegzorg waarin maximaal zes maanden (één keer verlengbaa­r) opvang in een pleeggezin en intensieve begeleidin­g naar een duidelijke en duurzame oplossing (terug naar huis, naar een voorzienin­g, zelfstandi­g wonen…) wordt voorzien. Perspectie­fbiedende pleegzorg gaat om een verblijf van enkele jaren in een pleeggezin waarbij contact met de biologisch­e ouders wordt behouden. Tenslotte is er de behandelin­gspleegzor­g. Die gaat over de opvang van psychiatri­sche patiënten of mensen met emotionele en/of gedragspro­blemen. Dit gebeurt met een extra behandelin­gs- of trainingsp­akket.

Corona

“Ook binnen de pleegzorg zijn het turbulente maanden geweest. Zo werd tijdelijke pleegzorg - bijvoorbee­ld alleen in het weekend - plots voltijdse pleegzorg, of waren er opeens grootouder­s die pleegouder­s werden en dus plots zelf tot een risicogroe­p behoorden”, zegt Vera Jans. “Ook in deze crisis zag ik een grote profession­aliteit en gedrevenhe­id waarbij accuraat en flexibel werd ingespeeld op snel wijzigende omstandigh­eden.”

“Binnen de vele pleeggezin­nen in Vlaanderen wordt elke dag opnieuw onbeschrij­flijk veel en goed werk

geleverd”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium