Het Belang van Limburg

Aanklager mag belastinga­angifte van Trump inkijken

- VERENIGDE STATEN HOOGGERECH­TSHOF

Een procureur in New York mag wel degelijk de financiële gegevens van president Trump inkijken. Dat heeft het Amerikaans­e Hooggerech­tshof gisteren geoordeeld.

Donald Trump mag de vrijgave van zijn belastinga­angiftes en andere financiële gegevens niet langer blokkeren. In tegenstell­ing tot andere presidents­kandidaten heeft hij dat tot nu toe altijd geweigerd. Een rechtbank in New York had echter inzage gevraagd in de documenten en Trump gedagvaard. Maar die gaf geen krimp. Zeven van de negen opperrecht­ers in het Amerikaans­e Hooggerech­tshof oordelen nu in een historisch­e beslissing dat een aanklager het recht heeft om de belastinga­angifte in te kijken. “Geen enkele burger, zelfs niet de president, kan voorkomen dat hij in het geval van een strafrecht­elijk onderzoek documenten moet voorleggen”, klinkt het bij het Hooggerech­tshof. “De president geniet geen absolutie immuniteit voor dagvaardin­gen van openbaar aanklagers.” De advocaten van Trump hadden aangehaald dat Trump als zittend president een speciale status heeft.

“Niet boven de wet”

“Dit is een geweldige overwinnin­g voor ons juridisch systeem”, reageerde procureur Cy Vance, die de inzage had geëist. “Niemand, zelfs niet de president, staat boven de wet.” Vance had een hele reeks documenten opgevraagd over Trumps financiën van 2010 tot 2018, in handen van boekhoudka­ntoor Mazars. Het Hooggerech­tshof beval echter niet dat de documenten meteen overgedrag­en moeten worden. Het hof gaf ook al aan dat de president de dagvaardin­g voor lagere rechtbanke­n kan aanvechten.

Te laat voor verkiezing­en?

Tegelijk besliste het Hooggerech­tshof dat het Amerikaans­e Congres géén inzage krijgt in Trumps financiële gegevens. De Democraten hadden daarop aangedrong­en omdat ze vragen hebben bij hoe Trump zijn eigen financiële zaken beheert, meer in het bijzonder in zijn contacten met Rusland. De hoogste rechtbank stuurt deze zaak terug naar een lagere rechtbank, die rekening zal moeten houden met een reeks van criteria om na te gaan of de vraag van de parlements­leden gerechtvaa­rdigd is.

Vooral de zaak van het Congres kon schadelijk zijn voor Trump, zeker met de presidents­verkiezing­en die eraan zitten te komen. Maar het is afwachten of Trumps boekhoudin­g nog voor de verkiezing­en van begin november publiek gemaakt zal worden. De president zelf maakte op Twitter als vanouds gewag van “politieke vervolging”. “Ik blijf strijden in een politiek corrupt New York”, aldus Trump. “Dit is niet eerlijk voor dit presidents­chap of deze regering.”

 ?? FOTO PHN ?? Trump haalt bakzeil.
FOTO PHN Trump haalt bakzeil.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium